Oltra demana a Puigdemont que desconvoqui el referèndum

abertran32477249 valencia 20 1 2016  pol tica  m nica oltra   la l 160126115024

abertran32477249 valencia 20 1 2016 pol tica m nica oltra la l 160126115024

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

Mónica Oltra, vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, ha demanat aquest divendres que "tothom" faci "dos passos enrere" en el problema que hi ha plantejat a Catalunya per poder seure en una taula de diàleg "sense apriorismes", i ha admès que en el cas de la Generalitat això passa per renunciar al referèndum de l'1 d'octubre, encara que ha apuntat que el Tribunal Constitucional ja ha resolt aquest tema.

Oltra ha dit que Mariano Rajoy, el president del Govern central, i Carles Puigdemont, el de la Generalitat catalana, "han de deixar de banda les seves diferències i seure al voltant d'una taula". Això sí, ha advertit que un possible pacte per a una millora del finançament català no pot anar en contra dels interessos del País Valencià. "No hi ha arranjament territorial que no passi per resoldre el problema dels valencians", ha puntualitzat.

Dimecres passat la dirigent de Compromís va qualificar l'operació contra càrrecs públics catalans de “repressió” que vulnerava la Constitució i els drets fonamentals que s'hi consagren, i va subratllar en un comunicat firmat amb el diputat Joan Baldoví que la democràcia "no es mesura per la repressió, sinó per la capacitat de diàleg".

Discrepàncies a Compromís

Notícies relacionades

Les declaracions d'Oltra han tornat a estirar les costures de Compromís i el corrent Bloc i País del Bloc Nacionalista Valencià, el soci majoritari de la coalició, que ha instat Oltra a rectificar la seva petició de renúncia al referèndum per "tornar a representar el consens a Compromís, que és el dret a l'autodeterminació".

Vicent Fernández, representant de Bloc i País, ha dit que no hi pot haver marxa enrere en una consulta que neix “del mandat democràtic del poble” perquè l'Estat incrementi “la seva espiral repressiva”, i ha assenyalat que “cap demòcrata es pot mostrar equidistant entre qui posa urnes i qui utilitza la Guàrdia Civil per perseguir-les". El cap de setmana passat, el Bloc va firmar l'anomenada Declaració de Menorca, que reivindica el dret a decidir dels pobles.