RESPOSTA A UN CIUTADÀ

Els EUA no poden revelar informació classificada

La Direcció Nacional d'Intel·ligència (DNI) respon a un ciutadà català que no localitza en els seus registres l'alerta enviada als Mossos

jregue39880486 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep170921132734

jregue39880486 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep170921132734 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'Oficina de la Direcció Nacional d'Intel·ligència (DNI) dels Estats Units, amb seu a Washington, ha respost a la consulta formulada per un ciutadà català sobre l'alerta d'un atemptat gihadista a la Rambla de Barcelona, enviada el 25 de maig a les forces de l'Estat i als Mossos d'Esquadra. "Després d'una recerca exhaustiva als nostres registres i bases de dades, no hem pogut localitzar cap registre sobre la seva sol·licitud".

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i alguns usuaris de Twitter han sentenciat en les últimes hores que aquesta resposta desmentiria l'existència de l'alerta que aquest diari va difondre i va documentar el 17 i el 31 d'agost, respectivament. I això que el 'major' dels Mossos d'EsquadraJosep Lluís Trapero, va reconèixer que l'avís desvelat per aquest diari va arribar a la policia catalana el 25 de maig, si bé va negar que procedís dels EUA. 

Notícies relacionades

La llei de llibertat d'informació (FOIA, en la sigla en anglès) del 1967, a l'empara de la qual es va formular aquesta consulta, obliga totes les agències federals a "revelar qualsevol informació sol·licitada", excepte si està afectada per alguna de les nou exempcions recollides en la norma. La primera exempció diu: "Informació que sigui classificada per protegir la seguretat nacional. El material ha de ser classificat d'acord amb una ordre executiva".

Document íntegre. / EL / PERIÓDICO

El Nacional Counterterrorism Center (NCTC), que coordina a totes les agències federals d'intel·ligència dels EUA respecte a la lluita antiterrorista, canalitza l'intercanvi de dades amb els serveis d'informació d'altres països. La comunicació que el NCTC va enviar el 21 d'agost al centre antiterrorista espanyol, en què confirmava que va compartir amb els Mossos l'alerta del maig, estava classificada com a "secreta".