Rajoy dona per mort el referèndum de l'1-O i crida a evitar "mals pitjors"

El Govern afirma que ha bloquejat les paperetes, les meses i el suport informàtic

Sánchez i Rivera passen per la Moncloa i fan pinya amb el president

undefined40204705 gra588  madrid  20 09 2017   el presidente del gobierno  mar170920223120

undefined40204705 gra588 madrid 20 09 2017 el presidente del gobierno mar170920223120 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
P. Santos / J. R. Sierra / Madrid

El Govern central considera que amb les actuacions judicials i policials dels últims dies l'Estat ha aconseguit frenar l'organització del referèndum. Al contrari del que prometia la Generalitat, assenyalen fonts de la Moncloa, l'1-O res pot ser "com sempre": les notificacions als membres de les meses electorals i les paperetes han sigut requisades i l'Executiu català "s'ha quedat sense sistema informàtic" per centralitzar la votació.

Al veure la contestació al carrer davant la macrooperació judicial i que Carles Puigdemont reeditava el seu desafiamentMariano Rajoy va comparèixer a la nit a la Moncloa en una declaració institucional per demanar als dirigents independentistes que renunciïn "a l'escalada de radicalitat" per "evitar mals pitjors".

Encàrrec a Iglesias

"Saben que aquest referèndum ja no es pot celebrar", va dir el cap de l'Executiu en un altre moment al demanar que fos desconvocat. El líder del PP va agrair el suport del PSOE i Ciutadans a la unitat d'Espanya en aquests moments, un suport que els dos partits van confirmar aquest dimecres després de justificar tots dos les detencions d'alts càrrecs de la Generalitat per ordre d'un jutge. Rajoy va convocar Pedro Sánchez i Albert Rivera per separat a la Moncloa per escenificar aquesta proximitat. "Les detencions i els registres han sigut a instància judicial, d'un poder de l'Estat que actua amb independència", va subratllar José Luis Ábalos, secretari d'organització socialista.

Rajoy també va al·ludir en la seva al·locució a Podem, partit al qual, sense citar-lo, va acusar d'intentar "generar inestabilitat als carrers" i "debilitar les institucions", va lamentar el president del Govern. A Pablo Iglesias, que hores abans havia parlat de "presos polítics", el va avisar que haurà de "respondre davant els espanyols de la seva deslleialtat en un moment tan decisiu de la vida política".

Notícies relacionades

A la Moncloa consideren que, a Catalunya, dirigents de partits "sense una tradició antisistema" han comès un greu "error de càlcul" al recolzar el referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional. "Ara s'han d'adonar que l'Estat està responent i que hauran de pagar per les seves il·legalitats si no fan marxa enrere ja", assenyalen fonts del Govern, recuperant l'expressió utilitzada per Rajoy en la seva intervenció. 

La picabaralla amb Rufián

L'inici de la macrooperació va sorprendre els diputats en la sessió de control del Congrés. Gabriel Rufián (ERC) tenia previst preguntar-li a Rajoy per la investigació dels alcaldes, però va canviar la seva intervenció i va demanar al cap de l'Executiu que tragués "les seves mans brutes de les institucions catalanes", informa Iolanda Mármol. "Això és una lluita pels drets civils de tots", va advertir després el republicà. Rajoy no va voler "qualificar" les seves paraules, però li va afegir que l'únic que s'està veient és la "reacció" de l'Estat davant l'intent de liquidar la Constitució i l'Estatut. "Estaven avisats", va recordar.