POLS A LES ONES

Picabaralla entre Junqueras i la ministra Montserrat a la ràdio

El vicepresident interromp una entrevista a la ministra per negar que la Generalitat incompleixi la llei d'estabilitat

"Controlant el paracetamol no aturaran la voluntat dels catalans de votar l'1-O", clama el vicepresident

periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha interromput aquest dimarts una entrevista radiofònica a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per justificar la decisió de la Govern català de deixar de remetre a Hisenda els informes setmanals sobre les despeses del Govern.

Junqueras ha trucat per telèfon a Catalunya Ràdio per poder intervenir per "contrastar la informació" i negar l'afirmació de Montserrat que l'Executiu català incompleix la llei d'estabilitat. "Complim la llei d'estabilitat pressupostària més que ningú", ha recalcat.

"Amb l'intent de bloqueig dels comptes de la Generalitat sense ordre judicial intenten imposar-nos un objectiu polític a partir d'un incompliment de la llei pressupostària", ha afegit Junqueras. Davant aquestes afirmacions, Dolors Montserrat ha insistit que "en defensa de la legalitat" el Govern central ha optat "pel control de les finances públiques" per "garantir que no s'inverteixi ni un euro en activitats suspeses pel Tribunal Constitucional" i "garantir que els proveïdors i els funcionaris puguin cobrar".

La titular de Sanitat ha tornat ha recordar que, a l'inici de la legislatura, el president del Govern, Mariano Rajoy, va oferir diàleg a tots els presidents autonòmics, en el marc de la conferència per parlar de finançament autonòmic el gener passat, i que "ni Artur Mas ni Carles Puigdemont hi van assistir".

Els pagaments a les farmàcies

Un altre dels punts de fricció entre Junqueras i Montserrat ha sigut el pagament a les farmàcies. Segons la ministra, cobren gràcies al fons de liquidació autonòmica (FLA), mecanisme posat en marxa pel Govern central, mentre que el líder d'ERC ha assegurat que ho fan gràcies als recursos de la Generalitat.

Notícies relacionades

"Preguntin a qualsevol farmacèutic de Catalunya si cobra millor que mai", ha llançat Junqueras, que ha sigut replicat ràpidament per Montserrat: "Gràcies al FLA, home. ¿Sap quants mesos van estar els farmacèutics sense cobrar? Gràcies al FLA i al compliment d'Espanya, d'aquests 69.000 milions que han arribat a Catalunya a través dels impostos de tots els espanyols paguem puntualment tant el Govern d'Espanya com la Generalitat als funcionaris." El vicepresident ha negat la major: "No és veritat. Això ho fa el Govern de Catalunya i a través dels recursos de Catalunya. Al mes de juliol ja vam deixar clar que si no volien que hi hagués FLA, que no hi havia cap problema, que ho assumíem nosaltres. Més clar l'aigua".

"Si algú es pensa que controlant la factura d'un paracetamol de qualsevol ciutadà de Catalunya pararan la democràcia i el dret al vot l'1 d'octubre, em sembla que no cal qualificar-ho. És evident que no té res a veure la factura d'un paracetamol, que és el que volen controlar, amb el fet que els ciutadans de Catalunya volen votar", ha dit.