L'independentisme traspua eufòria en l'inici de la campanya del referèndum

Puigdemont i Junqueras reparteixen atacs i befes al Govern de Rajoy

"¿Algú encara creu que no votarem?", va preguntar el president als 9.000 assistents

zentauroepp40107889 tarragona170914203620

zentauroepp40107889 tarragona170914203620 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Tarragona

Un calendari d’aprovació de lleis-convocatòria dissenyat al mil·límetre, la multitudinària Diada, les (de moment) poc exitoses mesures repressives de l’Estat (encara ineficaces pel que fa a les urnes) i els respectius missatges dels EUA i la UE que, com a mínim, no desqualifiquen l’independentisme han col·locat els sobiranistes en una espècie d’èxtasi a 15 dies de l’1-O.

Tot plegat va ser ben palpable ahir a la nit a Tarragona, on més de 9.000 persones (i un parell més de milers que es van quedar fora) van omplir l’antiga plaça de toros, avui reconvertida en un Tarraco Arena de sostre retràctil.

L’inici de la campanya unitària del Sí a la independència ha reunit tots els primers espases de partits i entitats en un ambient d’alegria i desafiadora befa a l’Estat, a l’entendre que totes les mesures que es prenen a la seva capital no són més que una infructuosa cacera d’ombres.

Els dos líders de la secessió, el president i el vicepresident, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, es van repartir els papers, molt ajustats als seus respectius caràcters. Puigdemont es va presentar amb un «bona nit, querellats» i va tornar, al llarg de la seva intervenció, en diverses ocasions al seu mordaç sentit de l’humor. Per exemple per vaticinar que sobraria molt «material», en referència a les paperetes que, se suposa, se’n deuen haver imprès milions.

El seu discurs es va centrar en la diatriba constant a l’Estat. Va afirmar que «a Catalunya no tanquem webs que animen al vot, ni coaccionem el dret a la informació dels mitjans de comunicació». En aquesta part del món, va dir, «tampoc es talla la llum ni als col·legis electorals, ni a les famílies sense recursos». Tot plegat abans d’afirmar, desafiador: «¿Encara hi ha algú que dubti que votarem l’1-O?»

Junqueras, amb un discurs encès, va presumir que el Govern havia complert les seves promeses. I va recordar que «la força [de l’independentisme] es troba en el nombre. En com es desborden places i carrers» i que, sota aquest prisma, «és innegable que» que els secessionistes arriben «molt forts a aquest moment, molt més del que molts voldrien».

«Davant cada amenaça, es respon amb més fermesa», va asseverar Junqueras, que va avançar que els ajuntaments adherits al referèndum ja sumen més de 750.

Tan fort se sent l’independentisme que, fins i tot, es va atrevir a demanar als assistents que facin el possible «per mobilitzar el no».

Notícies relacionades

Només al final, Junqueras va fer, potser, un petit acte de contrició en nom de tots els assistents i va asseverar: «Tingueu confiança, ni supèrbia, ni autocomplaença».

Però li van fer poc cas. Al final de l’acte, l’audiència va entonar, per tercera vegada, el 'Passi-ho bé i moltes gràcies' de La Trinca.