TERRORISME ISLAMISTA

Confirmada la presó per a Driss Oukabir pels atemptats de Barcelona i Cambrils

L'Audiència Nacional considera que hi ha importants dades de la seva participació

driss

driss

2
Es llegeix en minuts

La Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha confirmat aquest dijous la mesura de presó provisional dictada contra Driss Oukabir, un dels detinguts arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, perquè considera que hi ha importants dades de la seva participació en els atacs. Oukabir està, juntament amb un altre dels arrestats, Mohamed Houli Chemla, en presó provisional des del 22 d'agost.

Després de la resolució del jutge Fernando Andreu, la defensa del sospitós va recórrer i el magistrat va confirmar la mesura cautelar, per la qual cosa va presentar un recurs d'apel·lació davant la Sala Penal.

Els magistrats rebutgen ara aquest recurs a l'assenyalar que la resolució adoptada pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 permet extreure importants dades de la participació de l'investigat en els fets, concretament en el lloguer de la furgoneta amb la qual Younes Abouyaaqoub va cometre l'atropellament a la Rambla.

Sabia de la radicalització del seu germà 

La Sala també considera que la instrucció del jutge Andreu permet arribar a la conclusió de "manera racional i ponderada" sobre el coneixement que tenia sobre la radicalització del seu germà Moussa, un dels ocupants del cotxe que va atropellar diversos vianants a Cambrils (Baix Camp).

El tribunal rebutja, a més, l'argument de la defensa d'Oukabir sobre el desconeixement de les dades objectives que van determinar la mesura cautelar tenint en compte el secret de les actuacions. Sobre això, subratlla que les resolucions recorregudes els han sigut notificades en la seva integritat i en elles consten els fets objecte d'investigació i els indicis de la seva presumpta participació, així com la pròpia declaració del sospitós.

"En el cas de resolucions, ha tingut accés, entre altres, a la declaració del mateix recurrent, de la qual l'instructor extreu dues importants conseqüències: una de caràcter positiu, la participació en els fets de Driss Oukabir mitjançant actes tals com el lloguer de la furgoneta en l'atemptat de la Rambla i una altra de negativa per rebutjar les parcials i subjectives al·legacions de caràcter exculpatori abocades per aquell", afirma la Sala.

No es pot trencar el secret 

"El que no pot pretendre la defensa és trencar el secret de les actuacions, a través de la revelació de la línia d'investigació policial o una altra documentació relacionada amb aquella, no necessària per combatre la decisió de presó provisional", apunta.

Notícies relacionades

Respecte al coneixement de la radicalització del seu germà Moussa, el tribunal sosté que això no fa sinó sostenir una hipòtesi indiciària per mantenir la mesura de presó, i subratlla que el contingut de la seva declaració no deixa cap dubte pel que fa a la conclusió a què arriba el jutge Andreu.

"És més, tenint en compte la seva literalitat, era l'única possible, però és que a més aquesta construcció s'assenta en la dada incontestable de la participació de Moussa Oukabir en els atemptats que ens ocupen, concretament, en els que van tenir lloc a la localitat de Cambrils, on va resultar mort", expliquen els magistrats.