Puigdemont qualifica de "barbaritat" que la fiscalia de l'Estat imputi 712 alcaldes

No descarta que l'Estat es plantegi la suspensió de l'autonomia catalana

Sosté que a Barcelona es votarà i eludeix respondre si els Mossos precintaran urnes si se'ls hi ordena

zentauroepp40072347 barcelona 12 09 2017 pol tica mut de la reuni n del govern d170912125038

zentauroepp40072347 barcelona 12 09 2017 pol tica mut de la reuni n del govern d170912125038 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat de "barbaritat" que la Fiscalia General de l'Estat ordeni als 712 alcaldes pro referèndum que vagin a declarar com a imputats i sota l'amenaça de ser detinguts. "És una barbaritat ¿On al món occidental o europeu algú pot pensar que detenint, en el pitjor dels casos, el 75% d'alcaldes es contribueix a solucionar el problema, és una causa general que recorda pràctiques impròpies d'una democràcia, si amb això pretenen convèncer-los de seguir formant part d'un sistema polític que permet aquesta arbitrarietat van en la direcció contrària", ha afirmat.

En una entrevista a TV-3, Puigdemont ha anunciat que es manifestarà amb els 712 alcaldes a la plaça de Sant Jaume dissabte que ve. "Això és el que passa --ha afegit sobre l'Estat-- quan decideixes des d'una bombolla mediàtica, policial i judicial i et creus que tens prou força per resoldre un problema que és polític", ha descrit. I s'ha mostrat d'acord que els regidors vagin a declarar "perquè no han comès cap delicte, hi ha una llei del Parlament que els empara, tots els càrrecs públics i administracions que operin estan emparats per la llei".

"Avui tothom sap de quina banda està la democràcia", ha afirmat respecte a les actuacions judicials contra el referèndum, com la suspensió de la web del referèndum, replicada al cap de pocs minuts. "És intentar posar portes al camp, combatre una expressió pròpia del segle XXI que està passant a Catalunya, amb legislació del segle XX i mètodes del XIX no funciona, hi ha països que ho han intentat, bloquejant Twitter o Facebook però la gent troba la manera de saltar-se aquests murs". "Poden fer caure una pàgina web però no si ho has previst i tens recursos a punt per seguir oferint la informació que has d'oferir a la gent".

Puigdemont ha assegurat que el referèndum es portarà a terme malgrat les actuacions de l'Estat. "No podíem fer una web, aprovar una llei, un decret, organitzar un referèndum i malgrat això ho estem fent, hem de superar la mentalitat amb què mirem les coses a la clàssica". 

"A Barcelona es podrà votar"

D'altra banda, el president ha agraït que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'hagi posat al costat dels 712 alcaldes citats per la fiscalia i ha assegurat que a Barcelona es podrà votar. "Es podrà votar, que ningú s'inquieti perquè a Barcelona es podrà votar, preservarem tant institucions com funcionaris", ha afirmat, afegint que en un alt percentatge de casos, les meses electorals s'ubicaran al lloc habitual d'unes eleccions.

Sense resposta sobre els Mossos

Al ser preguntat sobre si els Mossos precintaran les urnes el dia 1 d'octubre si reben una ordre judicial per fer-ho, Puigdemont ha evitat contestar. "Els Mossos, la seva prioritat és perseguir els criminals; en un país en què a més estem a nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista, tothom, fins i tot els contraris a la independència, prefereix que la policia estigui perseguint terroristes, criminals i garantint la seguretat de la gent, no només els Mossos". Puigdemont, sobre la decisió del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, de transmetre l'ordre de la fiscalia a tots els agents de la policia autonòmica, ha afirmat que cadascú ha de fer el seu paper. "Cadascú ha de fer el que ha de fer, el paper que li toca fer; els Mossos són policia judicial en general i si els convoca el fiscal hi han d'anar, com hi van els altres cossos, i han de cursar les instruccions que els donen".

L'article 155 

Puigdemont no ha descartat que el Govern del PP apliqui la suspensió de l'autonomia catalana, previst en l'article 155 de la Constitució. "M'agradaria sentir els que parlaven de garanties, de drets de diputats i ciutadans al Parlament, quan s'estigui aplicant un article que en cinc dies haurien de fer un acord del Govern, una resposta en temps i forma, la convocatòria de la comissió de comunitats autònomes del Senat, que s'ha de dirigir a mi per demanar-me qui fa de portaveu per defensar la posició del Govern i després del debat convocar el ple del Senat on aprovar la resolució", ha explicat. "Pot ser que ho facin [aprovar-ho en cinc dies], el que vulguin, però el dia 1 votarem": 

Nega haver pressionat

Notícies relacionades

Puigdemont nega que hagi pressionat alcaldes contraris a cedir espais per al referèndum. "Vaig parlar d'interpel·lar, exclusivament", ha assegurat, respecte a les seves declaracions la setmana passada demanant als ciutadans que interpel·lin aquests alcaldes. "Qui realment està rebent pressions són els més de 700 alcaldes que han rebut aquest petit encàrrec de la fiscalia; cap alcalde mereix aquest tracte", ha etzibat. 

En tot moment, el president ha assegurat que té previstos tots els moviments de l'Estat. "Hem superat els obstacles i les proves d'estrès", ha afirmat respecte a la celebració de la consulta.