el pols sobiranista

Ada Colau: "No acceptem lliçons de desobediència de Convergència"

"Visca Catalunya lliure i sobirana", clama Pablo Iglesias, convidat estrella en l'acte de la Diada dels comuns

El líder de Podem reclama al PSOE i ERC teixir una gran aliança contra el PP

zentauroepp40059758 santa coloma de gramanet 11 09 2017  politica  acto del 11 d170911134317

zentauroepp40059758 santa coloma de gramanet 11 09 2017 politica acto del 11 d170911134317

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Visca Catalunya lliure i sobirana. Visca la fraternitat!». Aquest és el missatge que va deixar Pablo Iglesias en la seva visita a Catalunya en la Diada. El líder de Podem n’ha après d’aquella relliscada  en la campanya del 27-S del 2015, quan va reclamar el vot contra Artur Mas de tots els que «no s’avergonyeixen de tenir avis andalusos o pares extremenys». Aquest 11-S ha trenat un discurs ben diferent en la 'Diada comuna' a Santa Coloma de Gramenet, en què Xavier Domènech i Ada Colau van avisar que no acceptaran lliçons de desobediència dels «senyorets de Convergència» que pactaven lleis amb el Partit Popular.

Ambigüitat és la paraula més recurrent per punxar els comuns. També va ser una de les més utilitzades en l’acte organitzat per Catalunya en Comú en la seva primera Diada des del seu complicat naixement, que va reunir més d’un miler de persones. Iglesias i Colau la van utilitzar enmig dels atacs independentistes en ple compte enrere per a l’1-O, i van fer del defecte virtut. «Rebem pressions perquè ens definim, però no ho farem. Tenim la valentia de defensar la pluralitat encara que ens diguin equidistants, covards i ambigus», va sentenciar l’alcaldessa de Barcelona, negant-se a alinear-se en cap trinxera. «No som de ningú, i menys de convergents que fa dos dies no tenien ni idea de què era la desobediència civil».

No va ser una al·lusió casual, igual que tampoc ho havia sigut l’elecció de Santa Coloma, un bastió de les lluites obreres antifranquistes. «Que no ens expliquin el que hem de fer, perquè les classes populars d’aquest país són les que s’han mobilitzat per a la defensa de la sobirania. No ens han de dir com ens hem de mobilitzar», va reclamar Domènech, rebatent els que els acusen de tenir ara por de desobeir. «Venen dies intensos, de molta confusió. Creix la repressió contra aquest país. Hem d’estar ferms i construir-nos com un sol poble», va advertir el coordinador general dels comuns.

Tant ell com el seu bon amic Iglesias van reivindicar unir forces per poder fer fora el Partit Popular. «Ha arribat el moment d’una gran aliança», va clamar el podemista, emplaçant el PSOE i ERC a sumar-se a la seva particular comunitat de l’anell per poder posar fi al regne del 'sarumanià' Rajoy.

Notícies relacionades

El líder de Podem també va emplaçar Pedro Sánchez a apostar de debò per la plurinacionalitat. En aquest sentit, no va deixar passar l’ocasió d’estar a Santa Coloma i va llegir una frase de l’alcaldessa socialista Núria Parlon, que al seu dia defensava que calia convèncer el PSOE per permetre que Catalunya pogués votar.

Petició d'unitat

En clau interna, Iglesias també va tornar a emplaçar les  seves bases a unir-se al nou espai d’esquerres de Colau. «Companys de Podem, sense vosaltres no es construirà una nova majoria a Catalunya». A pesar que el morat va ser el color predominant, no hi va assistir cap membre de la direcció catalana, que va tenir notícia de l’acte pels mitjans. El repte de tots és que, després de tantes desavinences de tota mena, la pròxima Diada la puguin celebrar units.