Montoro reclama al Govern català que expliqui les despeses en el vídeo i la web de l'1-O

Hisenda vol garantir que no es gasta "ni un sol euro" en el referèndum

El ministeri amenaça de retirar el finançament a la Generalitat si utilitza diners públics per a la consulta

rosas40008990 gra401  zaragoza  08 09 2017   el ministro de hacienda  cris170908200241

rosas40008990 gra401 zaragoza 08 09 2017 el ministro de hacienda cris170908200241 / Javier Cebollada

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha exigit formalment aquest divendres a la Intervenció de la Generalitat que expliqui com s'ha pagat el vídeo institucional en què la institució anima a participar en el referèndum de l'1 d'octubre. Montoro també vol saber com es finança la web oficial sobre el referèndum (referèndum.cat) on es recull la normativa electoral, s'ofereix la possibilitat de col·laborar en la votació i es formulen preguntes i respostes sobre el procediment i la forma de votar. 

Montoro vol assegurar-se que la Generalitat no està utilitzant "ni un sol euro públic" en el referèndum ja que altrament podria tallar el finançament que l'Estat fa arribar al Govern a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA).

"Ja hem fet al llarg del dia d'avui un advertiment a la Intervenció de la Generalitat perquè ens justifiqui i expliqui la utilització de la pàgina web de la Generalitat i l'ús d'un vídeo que promou aquesta campanya", ha dit Montoro abans de participar a Saragossa en la reunió intermunicipal del PP que el mateix Mariano Rajoy preveu clausurar aquest dissabte. Dirigents i membres del PP han aprofitat la trobada a la capital aragonesa per fer pinya al voltant del seu president i de l'estratègia del Govern davant el desafiament independentista català. "Hauran de justificar d'on venen aquests recursos per a aquest primer pas de promoció", ha advertit el titular d'Hisenda.

Notícies relacionades

"El Govern garanteix que no s'ha utilitzat ni un sol euro públic en el referèndum. Si s'hagués utilitzat, hauria sigut de manera fraudulenta i il·legal i no s'ha utilitzat", ha dit el ministre. Montoro ha recordat que a començaments de juliol el Tribunal Constitucional ja va declarar il·legal la part del pressupost de la Generalitat assignat a la consulta.

L'aixeta dels diners

Des de la seu del Ministeri d'Hisenda, el ministre Montoro s'ha convertit en un dels puntals clau dins de l'estratègia del Govern per afrontar el desafiament sobiranista. A les seves mans hi ha les normes que permeten obrir o tancar l'aixeta del finançament a una administració, com la catalana, fortament endeutada, sense possibilitat d'accés als mercats financers i amb un voluminós dèficit pressupostari. Al juliol, el Govern va acordar sotmetre la Generalitat a un estricte seguiment setmanal dels seus pagaments amb l'amenaça de suspendre el finançament del FLA si es detectava que "un sol euro" servia per finançar la convocatòria del referèndum.