PREPARATIUS DEL REFERÈNDUM

Les alcaldesses de l'Hospitalet i Santa Coloma rebutgen cedir locals per a l'1-O

Les socialistes Núria Marín i Núria Parlon fonamenten la seva decisió en la sentència del Tribunal Constitucional

amc7178

amc7178 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Barcelona

Les alcaldesses de l'Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet, les socialistes Núria Marín i Núria Parlon, han enviat una carta cada una al president Carles Puigdemont per explicar-li que no cediran locals per al referèndum de l'1-O. Totes dues es remeten a la sentència del Tribunal Constitucional que suspèn la llei del referèndum i adverteix als alcaldes del seu deure d'impedir qualsevol iniciativa que afavoreixi la celebració de la consulta.

"D'acord amb la legalitat no és procedent tramitar la petició", diu el comunicat de Marín, alcaldessa de la segona ciutat més poblada de Catalunya. Aquesta és la línia que estan seguint la majoria d'ajuntaments controlats pel PSC, com Blanes. Els socialistes compten amb 122 alcaldes i formen part de l'equip de govern a 65 municipis més. De moment, d'aquestes 187 poblacions, i tot i que 51 estan adherides a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), només hi ha hagut fins ara veus discordants amb la doctrina oficial a Girona, Terrassa, Blanes, l'Escala, Vallbona d'Anoia i Castellbell.

El també socialista alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha sigut ferm a anteposar les resolucions judicials als desitjos del Govern de la Generalitat i ha deixat en l'aire la seva resposta a la carta. Això sí, ha aventurat que, si finalment no torna la carta, "implícitament" el seu consistori estarà dient que no cedeix els seus locals. "No respondrem si no hi ha claredat jurídica i judicial", ha explicat.

L'alcalde de Lleida, i president del PSC, Àngel Ros, també ha activat els seus serveis jurídics perquè estudiïn el requeriment de l'Executiu, però ha reivindicat que el seu ajuntament "sempre estarà dins de la llei". Així mateix, s'ha mostrat convençut que la xifra de consistoris socialistes que participaran en el referèndum serà "la mínima expressió" i, encara que diu que no respon a la seva voluntat, preveu conseqüències per a aquells que incompleixin la llei i les directrius del partit. 

Suport del 60% de municipis

Notícies relacionades

Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, van demanar per carta als alcaldes i regidors catalans que es comprometessin, en un màxim de 48 hores, a donar resposta sobre la seva determinació a cedir espais municipals per convertir-los en punts de votació l'1-O i garantir així una part fonamental de la maquinària necessària per celebrar la consulta.

Passades més de 36 hores des de l'enviament de la carta, els caps dels equips de govern municipals del 60% dels municipis catalans ja han firmat el seu compromís: 510 dels 948 municipis de Catalunya