EL REPTE INDEPENDENTISTA

La fiscalia es querellarà contra Forcadell per tramitar la llei del referèndum

La demanda s'estén a tots els membres de JxSí i Sí que es Pot a la Mesa del Parlament

zentauroepp39974436 presi bertran170906113605

zentauroepp39974436 presi bertran170906113605

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona / Ángeles Vázquez / Madrid

La Fiscalia Superior de Catalunya presentarà avui una querella per desobediència i prevaricació contra els membres de la Mesa del Parlament que ahir van aprovar l’admissió a tràmit del projecte de llei del referèndum. Es tracta dels diputats de Junts pel Sí (JxSí) Carme Forcadell, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, i del diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) Joan Josep Nuet.

La tramitació de la norma que hauria de regular el referèndum unilateral de l’1 d’octubre suposa, segons la fiscalia, desenvolupar el full de ruta independentista anul·lat pel Tribunal Constitucional. La querella contra els quatre membres de la Mesa del Parlament serà tramitada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la condició d’aforats dels quatre diputats. No es descarta la possibilitat que se sol·liciti algun tipus de mesura cautelar.

El partit Vox també va presentar ahir mateix una querella a l’alt tribunal català per prevaricació, usurpació de funcions, desobediència a l’autoritat judicial, conspiració, sedició i malversació de cabals públics.

El TSJC ja investiga la presidenta del Parlament i els membres de JxSí i CSQP a la Mesa de la Cambra catalana per desobeir el TC al permetre que el ple votés el 6 d’octubre del 2016 dues resolucions a favor del referèndum independentista. En aquest mateix procés judicial, la fiscalia acusa Forcadell del mateix delicte per permetre que es votessin el 27 de juny del mateix any les conclusions de la comissió sobre el procés que fixava el full de ruta independentista. 

«Si al carrer i a qualsevol racó de Catalunya es pot parlar de la independència, ¿per què no al Parlament?». Així es va expressar en la seva primera declaració la presidenta de la Cambra. Forcadell es va limitar llavors a contestar només al seu advocat, Andreu Van del Eynde.

Forcadell recusa el TC

Notícies relacionades

Forcadell, per la seva part, va anunciar a primera hora del matí que demanaria la recusació dels 12 magistrats del Tribunal Constitucional al considerar que actuen amb «falta d’imparcialitat». Amb aquesta acció, que el seu advocat va formalitzar ahir mateix, la presidenta de la Cambra catalana pretén evitar que l’alt tribunal pugui suspendre-la de les seves funcions, possibilitat inclosa en l’última reforma de la llei reguladora del TC. També pretén demorar els diferents processos judicials sobre dirigents sobiranistes investigats ja que, si s’accepta la recusació, s’haurien de designar altres magistrats. En tot cas, l’únic antecedent similar, interposat per l’advocat José Luis Mazón, va ser rebutjat de ple pel ple del Constitucional.

Pel que fa a l’anunci d’una altra querella per part de la fiscalia, la dirigent de JxSí va reaccionar afirmant a Twitter que «aquesta és la noció de la democràcia dels poders de l’Estat. Al Parlament continuarem garantint que sempre es pugui parlar de tot».