Dos membres del tribunal de Podem, acusats de frau per guanyar el càrrec

Denuncien Giraldo per falsificar l'aval del seu cercle i expulsen Serrano per no complir els requisits

Tots dos van actuar contra la presidenta de Garanties, que va intentar frenar els nous estatuts d'Iglesias

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

Nou gir en la controvèrsia generada pels nous estatuts de Podem.Podem. Dos dels tres membres de la Comissió de Garanties Estatal que van recolzar la polèmica reglamentació interna i que es van mostrar bel·ligerants contra la decisió d'impugnar-la, podrien haver comès irregularitats per accedir al càrrec.

EL PERIÓDICO ha pogut saber que Isabel Serrano ha sigut expulsada per no complir els requisits establerts per presentar-se i ser elegida per les bases en l'assemblea ciutadana Vistalegre 2. La reglamentació estableix que havia d'estar registrada sis mesos abans de l'1 de febrer del 2017. La seva inscripció, no obstant, es va efectuar el 4 de febrer. El més sorprenent, segons fonts coneixedores del cas, és que es pogués inscriure, ja que això requeriria la manipulació de l'eina informàtica. Si un simpatitzant no compleix els requisits, el sistema alerta i impedeix continuar amb el procés. Serrano, no obstant, va aconseguir completar-lo per mètodes que es desconeixen.

La Comissió de Garanties Estatal li va comunicar l'expulsió per “nul·litat d'origen” aquest dimarts a la tarda i ara s'obre un termini de quinze dies perquè pugui presentar recurs. Després de la seva sortida, s'incorpora als membres titulars de l'òrgan Paloma del Llano, independent.

L'expulsada es va presentar a Vistalegre 2 en la llista de Republicans, la mateixa que Argiro Giraldo, que fonts internes situen pròxima al pablisme.

El cercle de Valdeiglesias acusa Giraldo de ser un "arribista" amb "profundes ànsies de poder"

Ell també va aconseguir un lloc a la Comissió de Garanties Estatal i, segons ha pogut saber aquest diari, ara el cercle del qual prové, San Martín de Valdeiglesias (Madrid) l'acusa de falsificar l'aval que li va permetre concórrer a l'elecció. 

EL PERIÓDICO ha pogut confirmar que la denúncia, interposada davant la Comissió de Garanties de Madrid, sosté acusacions especialment severes. 

Els denunciants l'acusen de tenir un “comportament políticament oportunista i arribista" per "resultar elegit en càrrec públic remunerat”. Consideren que ha actuat “de manera maliciosa” a l'oferir el suport o el vot a persones o a candidatures en les eleccions municipals del 2019 a canvi d'obtenir un càrrec polític. El descriuen com un advocat que es va presentar com a progressista, que va muntar la seva candidatura en Republicans de forma "enganyosa" i que ha demostrat unes "profundes ànsies de poder".

Giraldo és una peça clau per entendre l'incendi dels jutges de Podem.

L'origen del conflicte

Quan la presidenta, Olga Jiménez, va impulsar al juliol un dictamen que impugna els nous estatuts del partit, Giraldo, Serrano i la secretària tècnica, Rosario Rodero, hi van votar en contra. No eren majoria i la resolució va tirar endavant per cinc vots contra tres. Immediatament, van reclamar a l'executiva del partit actuar contra Jiménez per apartar-la. En un ple autoconvocat van elegir Giraldo nou president de la Comissió de Garanties Estatal.

La majoria d'aquests òrgans autonòmics -11- considera nul·la de ple dret l'elecció i situen Giraldo com un “usurpador”. També s'oposen a l'expedient contra la presidenta i al·leguen que la cúpula de Podem vol fer un “cop” per controlar el tribunal del partit i tenir-lo domesticat perquè no posi fre a les seves decisions.

La polèmica ha cristal·litzat en una demanda, presentada pel corrent Aprofundiment Democràtic aquest dilluns davant la justícia ordinària a Madrid. Assenyalen el secretari d'Organització, Pablo Echenique com a responsable d'alterar el que les bases van votar a Vistalegre 2 i que s'havia de transposar en uns nous estatuts. Aquests, al·leguen, inclouen articles nous que transcendeixen el que els simpatitzants van aprovar. Entre ells, la sanció a aquells que filtrin informació sensible sobre Podem.

L'actuació d'Echenique

Notícies relacionades

Echenique sosté que la seva actuació i la del partit és la correcta i se situa com a àrbitre neutral en un conflicte intern de la Comissió de Garanties. “Hem fet les coses bé, ajustades a la norma”, va adduir dilluns en roda de premsa.

El conflicte no s'emmarca en la disputa entre famílies morades. La llista que va guanyar a Vistalegre 2 per formar la Comissió de Garanties Estatal és la de juristes independents, simpatitzants de Podem no alineats en cap dels corrents interns. Van guanyar contra pronòstic i sense aliances, orfandat que s'evidencia a mesura que s'aguditza la crisi.