ARTICLE A 'CRÍTIC'

Pisarello planteja votar 'sí' l'1-O per "rebel·lar-se contra l'autoritarisme centralista"

El primer tinent d'alcalde de Barcelona demana a les forces de canvi aixecar-se contra el PP encara que també discrepin de la Generalitat

jgblanco39006567 barcelona 22 06 2017  barcelona el primer tinent d alcaldia 170622150616

jgblanco39006567 barcelona 22 06 2017 barcelona el primer tinent d alcaldia 170622150616 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha plantejat aquest dimarts votar 'sí' en el referèndum de l'1 d'octubre perquè "pot ser una manera de rebel·lar-se contra l'autoritarisme centralista".

En un article a 'Crític', ha considerat que és un 'sí' sobre les aspiracions d'autogovern, que veu legítimes, però a més pot ser un 'sí' a altres demandes democratitzadores a tot Espanya: "En aquest context, quedar-se a casa no sembla una alternativa".

El dirigent de Barcelona en Comú defensa que un 'sí' crític, anticentralista, social i fraternal és una proposta que bona part del sobiranisme progressista podria fer seva per avançar cap a propostes constituents, de refundació republicana, municipalista i internacionalista.

Ha insistit que el sobiranisme republicà i progressista no es pot quedar a casa: "Més enllà de les discrepàncies amb el full de ruta de la Generalitat actual, les forces de canvi cometrien un greu error si no s'aixequen contra el PP i els seus atacs a les reivindicacions democràtiques d'autogovern. A Catalunya i fora d'ella".

En aquest context, "un fracàs de l'1-O seria més que el fracàs del full de ruta d'un govern": seria un cop a la possibilitat d'avançar en l'exercici del dret a decidir i a les iniciatives republicanes, democràtiques i d'impugnació del règim del 1978 en el conjunt de pobles i territoris d'Espanya, ha afegit textualment.

Discrepància amb la Generalitat

També ha dit que, si la Generalitat aconsegueix que hi hagi urnes i espais per votar sense posar en risc els treballadors municipals, seria difícil no implicar-s'hi per frenar la "prepotència del PP i com a acte d'afirmació sobirana", i ha assegurat que votar pel 'sí' també té sentit des de la discrepància amb el full de ruta de la Generalitat.

Considera que seria una forma de rebel·lió i a més una manera d'avançar cap a "la proposta de fons majoritària entre els comuns": un acord plurinacional, respectuós i entre iguals que posi en qüestió un projecte que veu elitista i oligàrquic, per obrir pas a una convivència republicana, lliure i solidària entre els pobles i gent peninsulars, ha dit.

Per a això, veu imprescindible que "les forces progressistes i republicanes espanyoles comprenguin que bona part dels sobiranismes 'perifèrics' són aliats objectius seus", i que aquests moviments sobiranistes i progressistes comprenguin que hi ha d'haver iniciatives que facilitin l'aliança amb altres forces o difícilment es guanyarà el que considera una batalla democràtica contra el poder actual, que descriu com a xovinista i reaccionari.

Crítica al PDECat

No obstant, critica que el PDECat "s'hagi negat a votar la moció de censura al PP i hagi coincidit amb la dreta espanyola en moltes de les seves polítiques antisocials", encara que consideraria un error que aquestes crítiques deixin la via oberta a una intervenció autoritària del PP que lesioni més l'autogovern català i que pretengui humiliar les seves institucions, segons ell.

Per Pisarello, el sobiranisme català, fins i tot en les seves versions més nacionalistes i conservadores, no es pot posar en cap cas al mateix nivell de l'ofensiu nacionalisme espanyolista, ha dit: "Aquest nacionalisme d'Estat, practicat pel PP i C's -i desgraciadament, massa sovint pel PSOE-, és, de fet, el que està en l'origen de la situació de bloqueig actual".

Unilateralitat

Notícies relacionades

Ha opinat que el sobiranisme, més que l'independentisme, representa l'àmplia majoria de la societat catalana, i que "un dels errors de l'actual majoria parlamentària independentista ha sigut no llegir adequadament aquesta centralitat del sobiranisme", i ha avisat que l'unilateralisme es pot considerar una alternativa legítima davant el Govern de Mariano Rajoy, però que implica problemes en el referèndum.

Creu que aquesta unilateralitat dificulta la implicació de sectors no convençuts, i que un referèndum requeriria l'adhesió d'una estructura administrativa i jurisdiccional per validar-lo: "Aquesta és una de les principals diferències entre aquest tipus de desobediència institucional i un acte de desobediència civil".