OBERTURA DE L'ANY JUDICIAL

Maza afirma que "no hi pot haver vacil·lacions" davant els que se situen fora de la llei

El fiscal general Sosté que només la norma "garanteix la nostra convivència", la llibertat i la seguretat

El president del Suprem: "Ningú patirà per complir la llei"

El fiscal general de l’Estat ha garantit que la Fiscalia actuarà contra els qui se situen al marge de la llei. / EFE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

Tant el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, com el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, no han volgut deixar passar l'acte d'obertura de l'any judicial sense dissipar qualsevol dubte que pogués existir sobre el paper que juguen el ministeri públic i el poder judicial davant el procés independentista. Mentre Lesmes anunciava que "ningú patirà per complir la llei", Maza afirmava que "davant la desraó dels que se situen al marge de la llei, de l'estat de dret i de la democràcia, no hi pot haver vacil·lacions de cap classe" i garantia per part de la fiscalia "una actuació serena, però tan ferma i enèrgica com requereixi la preservació de les institucions de l'estat de dret" que, segons la carta magna, és "aquesta pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols".

Per això, Maza ha assegurat que totes les fiscalies, la de l'Audiència Nacional, la del Tribunal Constitucional, la del Tribunal de Comptes, la de Catalunya i les de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona "seguiran actuant amb celeritat i coherència sempre amb plena subjecció a la legalitat, per garantir el nostre marc de convivència constitucional", perquè "el ministeri fiscal està obligat a desplegar una defensa activa de l'Espanya constitucional".

El ministeri públic "no té cap dubte sobre les seves obligacions i de la seva vocació com a promotor de l'acció de la Justícia, amb la clara convicció que el respecte a la llei garanteix la nostra convivència, perquè només sota la seva empara i vigència és possible l'exercici de la llibertat i disfrutar de la seguretat a què tenen dret tots i cada un dels ciutadans", ha afirmat en la seva intervenció davant el rei Felip VI.

Inacceptables voluntats unilaterals

Per la seva part, Lesmes ha optat per destacar la importància de la Constitució, com a "conjunt de mandats jurídics de compliment obligat" que correspon garantir al poder judicial juntament amb la resta de poders de l'Estat. "Per això les voluntats unilaterals que pretenen disposar" d'ella "són inacceptables i violenten la mateixa democràcia, ja que cap principi democràtic pot emparar ni legitimar que una part disposi sobre el tot", ha sentenciat.

El deure d'"inexcusable compliment" dels jutges és "assegurar els drets reconeguts a la Constitució i en les lleis" sobretot amb relació a qui es pugui sentir amenaçat pel legítim exercicis d'aquests drets, ha explicat Lesmes per afegir que els magistrats també han d'emparar "tots els servidors públics, de qualsevol classe que siguin, encarregats de fer complir la llei en qualsevol part del territori nacional".

Per si hi havia cap dubte, ha assenyalat que "un poder judicial únic, fort i independent és la millor garantia de la llibertat i la igualtat dels espanyols". Les seves últimes paraules han sigut per insistir: "Com a jutges, avui més que mai, ens correspon custodiar sense ambigüitats la Constitució i la llei".

Atemptats

Notícies relacionades

Maza, que ha destacat que les causes per gihadisme van suposar el 2016 el 40% de la càrrega de treball de l'Audiència Nacional, també s'ha referit a "la barbàrie absoluta" que van suposar els atemptats de Barcelona i ha mostrat el seu compromís perquè tots els que comparteixen responsabilitats segueixin treballant "des del rigor i l'eficàcia en la lluita contra aquest terrorisme gihadista, tan cruel i inhumà".

Lesmes, que ha recordat les víctimes dels atemptats de Barcelona, ha demanat "unitat davant la por, fermesa institucional i solidaritat" com a resposta al terrorisme, perquè "la llibertat no es negocia, no està a la venda".