EL POLS SOBIRANISTA

El PDECat qualifica de "miopia" que el Govern o el TC puguin multar o inhabilitar càrrecs per l'1-O

El partit sobiranista reafirma el suport a la Generalitat i a JxSí per fer possible el referèndum i ser obedients amb el full de ruta

Pascal critica a Rajoy que parli d'"estafa democràtica" i afirma que el PDECat "no caurà en provocacions"

jregue36817744 marta pascal pdecat bertran170412095214

jregue36817744 marta pascal pdecat bertran170412095214

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha afirmat aquest dilluns, després de la reunió del comitè nacional del seu partit, que si el Govern del PP o el Tribunal Constitucional impulsen mesures com multes o suspensions o l'aplicació de l'article 155 de la Constitució contra la convocatòria del referèndum, serà un acte de "miopia" política. I en tot cas ha assegurat que el PDECat manté el seu suport ferm perquè malgrat tot es pugui votar l'1-O. En aquest sentit, ha evitat una vegada més parlar de desobediència però sí que ha esmentat l'"obediència" al Parlament i a les seves lleis.

"Vull acabar veient si l'única resposta que sap donar el Govern és inhabilitar, em sembla de miopia política, tindran molta feina a explicar-ho", ha opinat Pascal, que ha subratllat el compromís "ferm i explícit" del seu partit perquè l'1-O se celebri. Respecte a les paraules del president del Govern i líder del PP, Mariano Rajoy, qualificant el referèndum d'"estafa democràtica", Pascal ha afirmat que Rajoy "no reacciona i demostra molt poca capacitat d'entendre què passa a Catalunya". "No caurem en provocacions, els conflictes polítics es dirimeixen a les urnes i en el context de parlar i votar", ha recalcat.

Pascal també ha afirmat, respecte a una eventual desobediència al Constitucional, que "estem en un context no de desobediència davant l'Estat sinó d'obediència amb el que ens van demanar els ciutadans i el full de ruta que entre tots ens hem dotat, més que dir-ho s'ha de fer; l'Estat només pot estar a l'altura de les democràcies madures i donar curs de normalitat perquè els ciutadans puguin votar".

Que la llei es pugui debatre

Notícies relacionades

La dirigent independentista ha afirmat que sí que és partidària de concedir a l'oposició un període de presentació d'esmenes per part dels grups parlamentaris una vegada plantejada la llei del referèndum com un nou punt de l'ordre del dia del ple d'aquest dimecres. Per això ha afirmat que veu bé "que es garanteixin en tot cas que tots els grups puguin donar la seva opinió, que el diàleg parlamentari sigui serè i basat en normes democràtiques. Ens fa falta aquesta base legal perquè l'1-O sigui possible i que dimecres i dijous es procedeixi al que calgui a nivell legal és congruent". "Estic convençuda que en una llei com aquesta la Mesa sabrà prendre les decisions idònies perquè sigui debatuda i treballada tal com preveu el reglament del Parlament. La Mesa ha d'explicar els passos a seguir", ha afegit.

"Gran decepció" amb el PSC

Per una altra banda, Pascal ha qualificat de "gran decepció" que el líder del PSC Miquel Iceta hagi anunciat que, com faran el PP i Ciutadansels diputats socialistes no participaran en la votació de la llei del referèndum. "És una gran decepció democràtica, el PSC és un partit d'arrel democràtica, és una molt mala notícia, demano al senyor Iceta que recapaciti, en el moment en què estem els processos polítics només poden tenir una resposta: més política, democràcia i urnes", ha reclamat.