POLÈMICA AL VOLTANT DE L'ATAC GIHADISTA

EUA confirma que va alertar els Mossos

El 21 d'agost va reenviar a Madrid l'avís sobre la Rambla que la Generalitat havia rebut el 25 de maig

Informes previs de la intel·ligència nord-americana acrediten contactes fluids entre la CIA i "the Mossos"

zentauroepp39880010 josep lluis trapero  chief of the catalan regional police  m170831225045

zentauroepp39880010 josep lluis trapero chief of the catalan regional police m170831225045 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Enric Hernàndez
Enric Hernàndez

Director

ver +

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, s'han vist forçats aquest dijous a reconèixer que la policia catalana sí que va rebre el 25 de maig una alerta sobre el risc que l'Estat Islàmic (EI) atemptés aquest estiu contra zones turístiques de Barcelona, «específicament a la Rambla». Tots dos van negar, en canvi, que aquesta advertència procedís de la CIA, amb el conegut argument que els Mossos no tenen relació amb els serveis d'intel·ligència.

Però el document avançat aquest dijous per EL PERIÓDICO, l'original del qual es reprodueix íntegrament en aquesta mateixa pàgina, posa de nou en qüestió la versió oficial de la Generalitat: els Estats Units van confirmar per escrit el passat 21 d'agost, només quatre dies després de l'atemptat, que el 25 de maig havia informat els Mossos que la Rambla era objectiu del terrorisme gihadista aquest estiu.

Com relatàvem, l'autor d'aquest comunicat és el National Counterterrorism Center (NCTC), creat als EUA arran dels atemptats de l'11-S a Nova York i Washington per coordinar la informació sobre la amenaça gihadista que recopilen els agents de la CIA, l'FBI, la NSA i moltes altres agències federals d'informació.

Aquest comandament antiterrorista canalitza a més l'intercanvi d'informació confidencial amb els serveis anàlegs d'altres països, que en el cas d'Espanya són el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

21 d'agost, 14.49 h.

El CITCO va ser justament l'òrgan que, a través d'un correu electrònic xifrat i datat a les 14.49 hores del 21 d'agost, va rebre aquesta comunicació del NCTC. El document, classificat com a «secret», ve precedit per un enunciat molt eloqüent: «Text de la nota enviada als Mossos el 25 de maig.» En una breu introducció, el NCTC exposa al CITCO que «el que segueix és el text de la nota que el nostre servei va enviar als Mossos el 25 de maig del 2017».

I, tot seguit, el comandament antiterrorista dels EUA reprodueix textualment la nota que, a partir de la informació recollida per la CIA, va remetre a la policia catalana a la citada data. Un avís que, citant «informació no corroborada de veracitat desconeguda», indicava que «l'Estat Islàmic de l'Iraq i Ash-Sham (ISIS) estava preparant «portar a terme atacs terroristes no especificats durant l'estiu contra zones turístiques molt concorregudes a Barcelona, Espanya, específicament al carrer la Rambla».

La comunicació del NCTC amb el comandament antiterrorista espanyol constitueix, així, la prova irrefutable que la CIA sí que era la font original de l'avís sobre la Rambla que els Mossos finalment reconeixen haver rebut el 25 de maig, malgrat que segueixin negant que procedís de la intel·ligència nord-americana.

Pel que fa a la resta, fonts de la lluita antiterrorista espanyola van confirmar ahir que aquest mateix informe, obra dels EUA, els va arribar també el 25 de maig. ¿Com es pot sostenir, sense caure en l'absurd, que el CITCO i  els Mossos van rebre dos informes calcats, exactament el mateix dia, però que el primer partia de la CIA i el segon no?

Dos precedents

Era lògic que la policia de la Generalitat rebés l'advertència sobre la Rambla, ja que seva és en exclusiva la responsabilitat sobre la seguretat ciutadana a Catalunya. Ara bé, davant l'obstinació amb què els Mossos neguen tenir contacte amb les agències d'intel·ligència, hi ha el dubte de si va ser una excepció. Però dos comunicats precedents que obren en poder d'aquest diari demostren justament el contrari.

L'endemà de l'atemptat gihadista del passat 22 de març a Londres, que es va saldar amb quatre morts i desenes de ferits, els EUA va alertar les autoritats espanyoles d'«un possible atac planejat a Barcelona». La nota del NCTC consignava una sèrie de missatges sospitosos captats a Twitter i concloïa que, «com que aquest memoràndum inclou informació d'una possible amenaça a Barcelona», seria proporcionat al CNI, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, el CITCO i, en l'original en anglès, «the Mossos d’Esquadra».

L'estació de Sants

Notícies relacionades

Si així figurava al cable remès el 23 de març, en un altre d'enviat l'endemà es feia una referència a informació recopilada pel FBI i a certs fets esdeveniments al voltant de l'estació de Sants de Barcelona. La conclusió del document del NCTC era la mateixa que el de la vigília: com que podia comportar alguna amenaça per a Barcelona, el contingut d'aquesta informació seria compartida amb els Mossos d’Esquadra.

Totes aquestes evidències relativitzen l'aïllament internacional de la policia catalana que denuncien alguns càrrecs i el Govern. I revelen que no són infreqüents els contactes dels Mossos amb les agències d'intel·ligència internacionals.