REACCIÓ DE L'ALCALDESSA

Colau: "Mai cap cos policial ens va traslladar l'alarma"

L'alcaldessa assegura que ningú va parlar que hi hagués "alguna amenaça concreta" a Barcelona

Els comuns demanen que es concreti l'entrada a l'Europol dels Mossos

zentauroepp39798827 l alcaldessa de barcelona  ada colau  ha cridat aquest diven170825142437

zentauroepp39798827 l alcaldessa de barcelona ada colau ha cridat aquest diven170825142437 / Josep Ramon Torne

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Ada Colau va assegurar ahir que l’Ajuntament de Barcelona no va ser avisat en cap moment de l’alerta sobre un possible atemptat terrorista a la Rambla, ni quan els representants municipals ho van preguntar explícitament a la reunió de la Junta de Seguretat del 28 de juny passat.

«Mai ningú, ni Generalitat ni Estat, ni cap força policial ens l’ha traslladat», va explicar l’alcaldessa de Barcelona en declaracions a la cadena SER. Colau va comentar que el 28 de juny, durant la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, ningú va parlar que hi hagués «cap amenaça concreta» a Barcelona, en línia amb el que va manifestar el conseller Joaquim Forn i el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en la roda de premsa que han oferit avui.

Colau va precisar que hi havia una acta de la reunió de la Junta de Seguretat «on consta expressament que a petició de l’ajuntament es tracta sempre de l’alerta terrorista sobre la nostra ciutat».

Segons l’alcaldessa, «tant els Mossos d’Esquadra com les policies de l’Estat, les dues explícitament, van descartar en aquesta Junta de Seguretat que hi hagués cap amenaça concreta, cap avís concret, ni tampoc cap notícia sobre cap cèl·lula terrorista organitzada».

«Nosaltres no hem tingut mai coneixement d’aquest possible avís sobre la Rambla», va remarcar l’alcaldessa al ser preguntada pel document que publica EL PERIÓDICO, segons el qual els Mossos, les forces de seguretat de l’Estat i el CNI van rebre a finals de maig un avís de la CIA alertant dels plans de l’Estat Islàmic (EI) per atemptar a l’estiu a Catalunya, «específicament a la Rambla».

«Vull pensar –va afegir– que si ni l’Estat ni la Generalitat ens van fer conèixer aquest avís és perquè no hi donaven credibilitat, perquè ens consta que reben centenars d’avisos sobre possibles alarmes».

Colau va explicar que després de conèixer la informació que va publicar aquest diari va parlar amb el conseller d’Interior i amb el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i els va demanar que donessin totes les dades sobre aquest tema a l’opinió pública i que continuessin treballant per reforçar la coordinació policial.

També va sol·licitar «prudència» a l’hora d’informar sobre temes de seguretat per no generar polèmiques, que, segons va dir, «en temes de seguretat són una imprudència».

La reclamació

Xavier Domènech, líder del partit de Colau, va coincidir en la seva anàlisi i va demanar la compareixença del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè expliqui quan i com complirà el seu compromís de facilitar la plena integració dels Mossos d’Esquadra a l’Europol.

En declaracions al Congrés, el portaveu d’En Comú Podem va assenyalar que en l’última reunió del pacte contra el terrorisme gihadista el ministre es va comprometre a integrar els Mossos a l’Europol, però creu que unes declaracions «contradictòries» posteriors de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i del portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, han creat «confusió» al voltant d’aquesta promesa.

Notícies relacionades

Per això, vol que Interior aclareixi al Congrés quan es complirà aquest compromís, que segons ell «no ha de ser matèria de negociació política», sinó que el seu compliment «ha de ser immediat», sense més ajornaments. «Hi ha un compromís del Govern, l’Europol no hi posa problemes i la majoria de fonts policials creuen que és positiu, i per això s’ha de complir», va afegir.

Segons la seva opinió, «en allò que signifiqui coordinació policial, no hi pot haver cap problema polític», ni ha de ser objecte de negociació. Per això va lamentar que Interior hagi donat més competències a l’Ertzaintza a l’Europol pel fet que el PNB l’inclogués en la negociació pressupostària.