ATEMPTATS A CATALUNYA

Millo assegura que la Generalitat va rebutjar l'accés a l'Europol acceptat per l'Ertzaintza

El delegat del Govern rebutja que la Generalitat pugui tenir un estatus d'"Estat membre" en aquest òrgan

jregue39798192 el delegat del govern espanyol a catalunya  enric millo  sal170830130848

jregue39798192 el delegat del govern espanyol a catalunya enric millo sal170830130848 / Anna Mayor

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha afirmat aquest dimecres que la Generalitat va rebutjar el model de funcionament de participació en l'Europol que l'Ertzaintza sí que va acceptar. Així, ha detallat que a la Junta de Seguretat del País Basc "es va proposar un model de funcionament de la Unitat Nacional de l'Europol i que aquest mateix model la Generalitat no el va acceptar. Va dir que no li agradava i en volia un altre", motiu pel qual a la Junta de Seguretat de Catalunya es va acordar crear un grup de treball al setembre per "desenvolupar l'acord".

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va vincular l'entrada de la policia basca al suport que el PNB va donar als pressupostos de l'Estat i va assegurar, per això, que es tractava d'una "decisió política". El republicà Gabriel Rufián també es va preguntar a Twitter per què aquest cos va aconseguir integrar-se i els Mossos no.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Millo ha sigut contundent sobre la presència dels Mossos d'Esquadra en aquest òrgan de coordinació: "No hi haurà absolutament res que pugui fer l'Ertzaintza en relació amb l'Europol que no puguin fer els Mossos". Però sí que ha deixat clar que "és difícil d'acceptar, i impossible, perquè el reglament no ho permet, que la Generalitat pretengui tenir un estatus a l'Europol com si fos un Estat membre", i ha recordat que la policia catalana té representació a l'Europol. "La informació existeix i es comparteix", ha assegurat.

Crítiques a Trapero i Forn

Sobre les crítiques del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que va dir que la policia catalana no surt "bwn parada" en el repartiment d'informació d'organismes de seguretat europeus, Millo li ha suggerit que "es concentri en qüestions policials i deixi en mans dels polítics afirmacions que tenen un component polític". "Però no vull polemitzar amb Trapero, que em mereix tot el respecte", ha assegurat.

Notícies relacionades

No obstant, sí que ha carregat contra el conseller d'Interior, Joaquim Forn, per "provocar certes desinformacions", a l'"avançar informació encara sense confirmar i generar polèmica després". 

Però sobre les paraules del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que va afirmar que la cèl·lula terrorista estava desarticulada quan faltava trobar el principal sospitós, Millo ha admès que el ministre va fer servir una "paraula poc adequada", però ha defensat que "ho va dir després d'una reunió amb cossos policials i tothom coincidia que la cèl·lula estava neutralitzada" i "no tenia capacitat d'acció".