ATEMPTATS A CATALUNYA

Zoido informarà avui dels atemptats els partits integrants del pacte antigihadista

Els grups expressaran el seu rebuig frontal al terrorisme

ERC i Bildu han anunciat que no hi assistiran

Zoido informarà avui dels atemptats els partits integrants del pacte antigihadista

Fernando Alvarado (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, presidirà aquest dilluns la comissió de seguiment del pacte antigihadista, en què s'informarà els partits que l'integren de la situació després dels atemptats de Catalunya i en la qual previsiblement s'expressarà el rebuig frontal al terrorisme.

Zoido està en contacte amb els responsables dels diferents partits per convocar-los a aquesta reunió, que tindrà lloc a les 12 del migdia a la seu d'Interior. Per part del PP hi assistirà el portaveu del grup conservador al Congrés, Rafael Hernando, mentre que per part del PSOE ho faran la vicesecretària general, Adriana Lastra, i la portaveu del grup socialista, Margarita Robles.

En representació de Ciutadans hi assistiran José Manuel Villegas i Miguel Gutiérrez, secretari general i portaveu d'Interior, respectivament. En qualitat d'observador hi anirà, com en reunions anteriors, Units Podem, mentre que ERC i el PDECat, que no han participat en cap reunió, han anunciat que hi seran presents també com a observadors. Per part dels republicans, s'espera que hi assisteixi Joan Tardà i pels exconvergents, Carles CampuzanoEH Bildu ha rebutjat una vegada més participar en una convocatòria del pacte.

Després dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), en què van morir 14 persones i més d'un centenar van resultar ferides, el Govern va anunciar la convocatòria de la comissió de seguiment del pacte, que tindrà lloc dos dies després de la reunió de la taula d'avaluació del risc terrorista, que dissabte va decidir mantenir l'amenaça en el nivell 4, però reforçat.

El "gest" del PNB

El PNB ja ha anunciat que tindrà el "gest" d'assistir en qualitat d'observador a la reunió "davant la gravetat de la situació" generada pels atacs terroristes i després d'haver mantingut contactes amb els partits nacionalistes catalans, informa Efe.

També "ha pesat en aquest gest" el fet que l'Ertzaintza ja té accés a dades i informació antiterrorista, que va ser una de les "contraprestacions" que el PNB "va aconseguir per a Euskadi" en el marc dels acords pressupostaris amb el Govern central, segons va subratllar el partit.

Més detalls

Zoido ja va traslladar la decisió de mantenir el nivell 4 d'alerta al president del Govern, Mariano Rajoy, i aquest al seu torn la va comunicar als líders dels principals partits, però Zoido els donarà més detalls de la situació després dels atemptats.

Notícies relacionades

Va ser el 2 de febrer del 2015, pocs dies després dels atemptats a la revista 'Charlie Hebdo' de París quan el president del Govern  i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van subscriure el pacte antigihadista després d'una negociació al Congrés entre els diferents grups.

L'última vegada que es va reunir la comissió de seguiment de l'acord va ser el juliol de l'any passat després de l'atemptat a Niça, que va causar la mort a 84 persones i en va ferir gairebé un centenar.