LA 'RENTRÉE' JUDICIAL

El finançament del PP i el de CDC marcaran la tardor judicial

La 'trama Gürtel' i el 'cas Palau' encaren la recta final als tribunals, que determinaran si hi va haver comissions il·legals

El 'cas Lezo' es reprendrà amb mig centenar de compareixences i Anticorrupció reactivarà la 'Púnica'

miletbarcenas

miletbarcenas

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Com els mals estudiants, els tribunals hauran de fer el curs que ve el que van deixar pendent l’anterior i al setembre reprendran els sumaris que van quedar inconclusos. La corrupció tornarà a ser notícia de la mà del 'cas Millet' i dels processos judicials sobre 'Gürtel', 'Lezo', 'Púnica' i 'Pretòria' –en què el judici està previst que s’acabi a finals del mes que ve–. El presumpte finançament irregular del PP i el de l’antiga Convergència, ara PDECat, tornaran a ser els principals protagonistes de la crònica judicial.

Després d’una trentena de sessions, el judici pel saqueig del Palau de la Música va quedar vist per a sentència al juny. Ara el tribunal presidit per Montserrat Comas haurà de concretar l’abast de l’espoli i si, com sosté la fiscalia, 6,6 milions d’euros van anar a parar a Convergència Democràtica (CDC).

En la sentència que es dictarà en les pròximes setmanes es determinarà si Ferrovial va pagar comis­sions al partit a través de l’entitat a canvi d’obra pública, tesi que es va veure reforçada pel pacte segellat entre el fiscal i la defensa de l’exdirectiu del Palau Jordi Montull, i de la seva filla Gemma.

Les conclusions a què arribin els magistrats podrien ajudar en la investigació del 'cas 3%'. De la seva instrucció n’han transcendit aquesta mateixa setmana nous documents que demostren el presumpte cobrament de comissions irregulars per part de Convergència a canvi d’adjudicacions d’obra pública.

LA DECLARACIÓ DE RAJOY

El finançament irregular del PP s’aclarirà a la sentència que dictarà l’Audiència Nacional en relació amb la primera època de la 'trama Gürtel' (1999-2005). El judici, que es va suspendre després de la declaració del president del Govern, Mariano Rajoy, com a testimoni, es reprendrà al setembre amb els pericials pendents. Es preveu que s’acabi a l’octubre, després d’un any de sessions.

Encara que l’existència d’una caixa b amb què els populars es van finançar suposadament durant almenys 18 anys es dilucidarà en un altre judici, el que se celebrarà pels papers del seu extresorer Luis Bárcenas –la seva instrucció es va reobrir després de les declaracions del cap de la trama, Francisco Correa–, durant la vista del 'cas Gürtel' no han faltat les preguntes relatives a la «comptabilitat extracomptable», en paraules del primer, i els sobresous que, segons les seves notes, van cobrar els dirigents del PP. El president del tribunal, Ángel Hurtado, va tractar d’evitar-ho rebutjant les preguntes de les parts que excedien el període investigat, però serà difícil deixar fora de la resolució tota referència al finançament del PP, després que Bárcenas admetés la comptabilitat b i Correa descrivís com cobrava comissions d’empresaris a canvi d’adjudicacions que portava al partit.

FINANÇAMENT DEL PP MADRILENY

Mentre es dicta la sentència de la ‘Gürtel’, els procediments que més maldecaps donaran al partit de Rajoy seran el 'cas Lezo' i 'Púnica'. En el primer, a partir del 12 de setembre desfilaran per l’Audiència Nacional el mig centenar d’imputats que va citar el primer instructor del cas, Eloy Velasco, i que seran interrogats per l’actual jutge, Manuel García Castellón, també encarregat de 'Púnica', en què la reactivació per part d’Anticorrupció s’espera a la tornada de l’estiu. En els dos procediments té una especial importància la peça relativa al finançament irregular del PP madrileny, en què estan imputats, a més de l’exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados i l’expresident de Madrid Ignacio González, l’exgerent del partit Beltrán Gutiérrez.

També li causarà un disgust el judici pel finançament del PP valencià i la causa de l’esborrat dels ordinadors de Bárcenas, en què l’Audiència de Madrid ha de resoldre el recurs amb què el partit tracta d’evitar el judici per danys informàtics i encobriment que pesa sobre ell mateix, la seva tresorera i els seus responsables jurídic i informàtic.

‘OPERACIÓ CATALUNYA’

Notícies relacionades

Als jutjats madrilenys, a més, se sabrà més sobre l’'operació Catalunya', amb la declaració de l’exnúmero dos de la Policia Eugenio Pino, imputat per haver introduït un 'pen drive' d’origen dubtós en el 'cas Pujol'. El jutge José de la Mata el va apartar perquè no afectés la investigació relativa a la família de l’expresident.

Un dels seus membres, Oriol Pujol, tampoc trigarà a saber si serà jutjat pel 'cas ITV', encara que ja hagi acceptat una condemna de dos anys i mig a l’admetre que va cobrar comissions per usar la seva influència política per afavorir empresaris amics amb la seva adjudicació.