POLÍTICA ANTITERRORISTA

El PP afirma que no es faran concessions penitenciàries a presos d'ETA

Javier Maroto diu que els reclusos hauran de complir la llei per al seu acostament

I que els homenatges als presos donen "una imatge vella, rància i del passat"

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP / Madrid

El vicesecretari de Política Social i Sectorial del Partit Popular, Javier Maroto, ha afirmat que els presos d'ETA hauran de complir la llei i els procediments establerts perquè es pugui procedir al seu acostament, malgrat que la banda es dissolgui.

Maroto ha assenyalat que el seu partit té "un missatge molt clar i que s'entén de forma molt senzilla". "No hi ha cap possibilitat que, a canvi d'alguna cosa, es facin concessions polítiques o penitenciàries", ha assegurat. En aquest sentit, ha explicat que "no té cap sentit, perquè seria cometre un error, pensar que la negociació en l'àmbit terrorista o en l'àmbit dels presos d'una banda terrorista és útil".

"Per tant, els presos ja saben el que han de fer per estar a prop de les seves famílies, que és complir la llei i els procediments per poder estar a prop", ha dit. El dirigent del PP creu que, "si no ho fan, és perquè no volen o perquè no els deixen fer-ho".

"Aquest és un problema dels presos i de les seves famílies, no del conjunt de la societat ni basca ni de la resta d'Espanya", ha apuntat. Javier Maroto ha afirmat que, com més aviat es desarmi ETA, "millor".

"Crec que és important que sigui així. No té cap sentit que existeixi una organització terrorista en cap cas, ni en cap dels països, però, naturalment, l'exigència democràtica amb qualsevol organització terrorista, és el compliment de les penes dels que han comès assassinats i la dissolució de la mateixa organització", ha recordat.

El representant popular ha manifestat que això és el que el PP exigeix "i és absolutament raonable". "Que triguin més temps va només en perjudici de tota la societat i recorda permanentment el compliment democràtic que hem de tenir els partits polítics i els Governs per aconseguir aquest objectiu", ha manifestat.

Pel que fa a les crides realitzades pel coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, perquè s'abordi "entre totes les forces polítiques, socials i sindicals un diàleg discret per a un full de ruta per posar en llibertat el conjunt de presos" d'ETA, amb l'establiment de "terminis" per a la seva excarceració, Maroto ha assenyalat que aquest "no es mereix cap credibilitat a l'hora de marcar cap procés ni cap full de ruta".

Homenatges a presos

El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP també s'ha referit als homenatges que s'han desenvolupat en els últims dies a Euskadi al pres mort Euskadid'un atac al cor a Badajoz, Kepa del Hoyo, i a altres reclusos que han sortit de la presó, per apuntar que "aquesta imatge és absolutament vella, rància i del passat".

"El que és contemporani, modern, avui és rebutjar que a una persona que ha comès assassinats se li pugui fer un homenatge com si fos un heroi", ha explicat. Per ell, hauria sigut "sorprenent no trobar una reacció contundent de tots els partits democràtics i de la societat en el seu conjunt".

El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP creu que, amb aquests homenatges als reclusos, es "falseja" la història i la realitat basca. "Però, sobretot i principalment, perquè aquesta gent ja no són herois per a cap societat, especialment per a la basca que ho va repudiar ja fa moltíssim temps", ha dit.

Notícies relacionades

Al seu entendre, aquests actes commemoratius dels presos d'ETA "són residus d'una societat que no sap, que no ha après a viure" sense estar "tot el dia barrejat a l'entorn dels presos, dels seus familiars, etc".

"Això sona a passat. El País Basc és una altra cosa, és molt millor que tot això. Els bascos som moltíssim millor que tota aquesta gent, que només recorda el pitjor que vam tenir en aquesta terra i en el conjunt d'Espanya", ha dit.