Arran proposa expropiar negocis turístics i Colau els exigeix "una reflexió"

En un comunicat, l'organització juvenil eludeix apel·lar a noves accions violentes

Reivindiquen parar les llicències hoteleres i les empreses de pisos turístics

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

La formació independentista juvenil Arran ha difós un comunicat en què evita referir-se a possibles noves accions violentes --després de la polèmica actuació contra un bus turístic a Barcelona-- i es limita a plantejar crítiques al model turístic i formular propostes com "expropiar les principals empreses i actius turístics del país" com ara ports esportius, l'Hotel VelaLes Arenes o Port Aventura per posar "els beneficis econòmics que generen al servei de la població". 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha respost reclamant al col·lectiu independentista "una reflexió" sobre les accions vandàliques comeses els últims dies. "La ciutadania el que valora són les propostes", afirma Colau, retraient a Arran la seva responsabilitat en "uns atacs i uns incidents que espanten les persones i que fan malbé bicicletes i autobusos".  

Per Colau, la crítica al model turístic de la capital catalana és totalment legítima. "Estem fent canvis, per primera vegada hi ha un lideratge públic", ha subratllat l'alcaldessa, que ha recordat que ja s'ha ordenat el final de l'activitat de 2.000 pisos turístics il·legals i que l'actual taxa turística no només es destina a la promoció del turisme sinó també a accions per compensar els barris més afectats pel turisme massiu.

"LLUITA COMPLETAMENT LEGÍTIMA"

El text d'Arran es desmarca del concepte de "turismofòbia", que considera un terme "inventat" que "intenta desvirtuar una lluita completament legítima". El comunicat assegura que Arran no està "en contra dels turistes ni del turisme, nosaltres també ho som i sabem que viatjar és una activitat humana que pot ser molt enriquidora", sinó de l'actual model turístic.

Notícies relacionades

El comunicat evita la polèmica sobre les actuacions violentes, més enllà de reafirmar que Arran ha decidit "passar a l'acció". Però la nota se centra a proposar una sèrie de mesures. Entre les quals, "parar de forma immediata" l'emissió de llicències d'activitat per a hotels i empreses vinculades al turisme, així com "prohibir immediatament l'activitat de les empreses relacionades amb els pisos turístics", com Airbnb, regular el preu de l'habitatge, millorar les condicions laborals en les empreses relacionades amb el turisme.

Arran finalitza el comunicat animant a participar en les plataformes i entitats contràries a la massificació turística. Però eludeix referir-se a la reproducció d'accions polèmiques com la referida del bus turístic, més enllà d'assegurar que "únicament amb la lluita i l'autoorganització popular" s'aconseguirà canviar l'actual model turístic.