CORRUPCIÓ.CAT

Un jutge investiga David Madí per una trama de factures falses

El qui va ser mà dreta d'Artur Mas està acusat de simular la prestació de serveis

Entre els inculpats també hi figura un empresari del 'cas Palau' que va ser proveïdor de CDC

rjulve14746973 barcelona  13 12 2010 politica rueda de prensa de artur mas 170728205647

rjulve14746973 barcelona 13 12 2010 politica rueda de prensa de artur mas 170728205647

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de Barcelona ha investigat en els últims mesos David Madí, que va ser mà dreta d'Artur Mas a l'extinta CDC i que també va ocupar el càrrec de secretari de comunicació del Govern, per la seva presumpta implicació en una trama de factures falses. El magistrat ha finalitzat ara les indagacions i ha acordat mantenir aquest empresari com a imputat (ara investigat), rebutjant-ne la petició d'arxivament.

Per tant, el procés continuarà contra ell i contra altres persones, entre elles el també empresari Juan Manuel Parra, un dels acusats en el judici del saqueig del Palau de la Música i que va reconèixer que va facturar a l'entitat cultural serveis prestats al partit nacionalista, entre ells part de la campanya electoral de CiU al Congrés dels Diputats el 2004.

La resolució judicial per la qual el jutge Miguel Ángel Tabares Cabezón ha donat per finalitzada la investigació, que es va iniciar el 2016 arran d'una querella presentada per la Fiscalia de Barcelona, destaca que un productor audiovisual "va aparentar de forma fraudulenta" l'adquisició de béns i serveis amb l'objectiu d'augmentar de forma fictícia les despeses deduïbles de l'impost de societats i les quotes de l'IVA suportat el 2011. Per fer-ho, els altres querellats, entre ells Madí, suposadament li van aportar factures i albarans falsos que aparentaven aquesta prestació de serveis o entrega de productes. A través d'aquesta operativa, assenyala el magistrat en el mateix escrit, el productor audiovisual va defraudar presumptament 439.500 euros.

Les irregularitats es van detectar arran de la inspecció que Hisenda va fer al seu dia al productor audiovisual, segons fonts de la investigació. El resultat va ser que s'havia arribat a la cota de defraudació per la qual la infracció administrativa passa a ser delicte. D'aquí ve la querella de la fiscalia contra la presumpta trama de factures falses. El productor audiovisual ha ocupat "un lloc central" en els fets que han sigut objecte d'instrucció i és a ell a qui se li atribueix aparentar de forma fraudulenta l'adquisició de béns i serveis. El jutge afegeix en la seva resolució que, precisament, aquest inculpat ha reconegut en la seva declaració que tot era cert i ja ha fet pagament del que ell considera la quantitat adequada per cobrir el frau.

Versions contraposades

Notícies relacionades

El magistrat rebutja arxivar el cas per a Madí perquè es troba "amb dues versions contraposades". Una és la del productor audiovisual que ha admès els fets i que pretén reparar les seves conseqüències econòmiques, fet que el dota d'"aparent credibilitat". I l'altra versió és la del que va ser mà dreta de Mas, que nega les imputacions. El jutge estima, per tant, que és en el judici on s'ha de dilucidar quin dels relats mereix més credibilitat i on es resolguin "els efectes exculpatoris del dubte". La fiscalia haurà de presentar a partir d'ara el seu escrit d'acusació. Les empreses de Madí implicades són Nubul Consultig i IKI Cat XXI, segons la resolució judicial, que van facturar 194.000 euros.

David Madí ha afirmat a EL PERIÓDICO que les factures que van emetre les seves empreses són per serveis reals i que no són falses. Ha explicat que s'ha vist involucrat en aquest cas perquè Hisenda va posar en un mateix "paquet" diverses empreses perquè la quantitat defraudada pel productor arribés a ser delicte. L'empresari, a més, ha incidit que els serveis que suporten aquesta facturació han sigut justificats al jutjat i que ell els va declarar a Hisenda.