DOS ANYS DE LEGISLATURA

PSPV, Compromís i Podem presumeixen del seu pacte asimètric 'a la valenciana'

Els integrants de l'acord de progrés ofereixen exportar el model per desbancar el PP

rjulve39466678 valencia 27 7 17  pol tica  tripartito valenciano  puig  olt170727164924

rjulve39466678 valencia 27 7 17 pol tica tripartito valenciano puig olt170727164924 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

A la mateixa hora que el PSOE i Units Podem anunciaven que sumaran forces perquè Mariano Rajoy comparegui al Congrés per la trama Gürtel, al Palau de la Generalitat Valenciana es reunien les tres cares de l’Acord del Botànic, que va propiciar un canvi de govern al País Valencià arran d’un acord de les federacions dels dos partits i de Compromís. 

L’objectiu era avaluar els dos primers anys de legislatura i preparar els dos últims. I si fa uns mesos, quan a Madrid es negociava un Govern de progrés, els firmants d’aquest acord valencià es van presentar com a exemple que es podia desallotjar el PP de la Moncloa, ara presumeixen del seu model asimètric i de la lleialtat i l’exigència amb què el construeixen.

«La nostra experiència, amb els nostres encerts i frustracions, és exportable», va apuntar ahir la vicepresidenta Mónica Oltra, que va reivindicar la peculiar fórmula tripartida de dos partits que governin, en aquest cas el PSPV i el seu Compromís, i un que recolzi i exigeixi des de fora, que és Podem. «La fórmula està funcionant. Sent d’alta complexitat, genera equilibris, sinergies i també un control», va analitzar, abans d’agrair la «lleialtat» morada. «Combina la proposta amb el control del govern», va dir.

Contextos

Notícies relacionades

També Podem està còmode en aquesta posició de Pep Consciències, per això Antonio Estañ, nou secretari general autonòmic de la formació, va descartar seguir l’exemple de la seva formació a Castella-la Manxa i entrar a l’Executiu valencià. «Cada context és diferent. Va ser un dels debats de l’assemblea i vam pensar que el nostre paper era molt més valuós si estàvem fora del govern, tensant i pressionant perquè es complissin els acords», va assenyalar.

En les primàries en què van derrotar la candidatura avalada per Pablo Iglesias, Estañ i el seu equip van prometre lleialtat al Botànic, però també un grau d’exigència superior. En la reunió, l’alacantí va anunciar a Puig i Oltra que al setembre presentaran la seva «proposta d’auditoria ciutadana» de l’acció del govern i que inclourà una mena de moció de confiança a Puig, encara que es va mostrar obert a trobar una fórmula legislativa perquè aquesta «rendició de comptes» s’estableixi com un element habitual i no sigui un càstig al president. Però, sobretot, Estañ va reclamar una negociació prèvia del pròxim pressupost per assegurar-se «rapidesa» en els canvis estructurals. «Hi ha prioritats com ara barracons, model productiu o precarietat que han de ser ateses», va reclamar.