CONTRÀRIA A LA INDEPENDÈNCIA

Coixet, a la premsa anglesa: "No soc feixista"

La directora de cine defensa la via federalista i assegura que hi ha "temor" a manifestar-se contra el referèndum

coixet

coixet

1
Es llegeix en minuts

"No soc feixista". La directora de cine catalana Isabel Coixet, en declaracions a la premsa britànica, ha mostrat la seva oposició a la independència de Catalunya i assegura que molts catalans són reticents a manifestar la seva posició contrària a la secessió "per temor a ser anomenats feixistes".

La cineasta, autora de pel·lícules com 'Mi vida sin mí' o 'La vida secreta de les paraules', explica a 'The Guardian' la seva visió del procés, que qualifica d'"innecessari" i de fomentar la divisió, i per això vol parlar per aquells que se senten "silenciats i eliminats del discurs públic" perquè no recolzen el referèndum.

L'exemple del 'brexit'

"No ser independentista no et fa feixista. Simplement significa que creiem que el sentiment català i espanyol no són conceptes antagònics ", va assegurar Coixet en un article publicat recentment. "La gent té por de parlar", afirma Coixet a 'The Guardian'. "La gent em diu 'Gràcies per parlar, perquè estic massa espantat'. No crec que un referèndum sigui la millor manera de saber el que està passant al país. El 'brexit' n'és un exemple: no crec que la gent realment sabés què estaven votant. I el que el Govern està dient és: si el 51% vota 'sí', OK, ara som independents ".

Diferències entre la dreta i els nacionalistes

Coixet es queixa que el debat sobre la identitat nacional ha ofegat la resta de temes: "Encara estic esperant que algú em digui com serà la nova república catalana". "Francament, em resulta difícil distingir entre un partit centralista de dreta i un altre de nacionalista català".

Referèndum sense validesa

Notícies relacionades

Segons l'opinió de Coixet, si es porta a terme finalment un referèndum, aquest tindrà escassa validesa: "Serà com l'últim, completament irrellevant", assegura Coixet. La directora de cine es va sumar al manifest firmat per un centenar d'acadèmics i polítics catalans en què es demana la suspensió del referèndum perquè "no compleix amb els requisits democràtics necessaris".

Defensora del federalisme

En aquell manifest, es considera que les anomenades lleis de "desconnexió" representen "una perversió del sistema polític, la ruïna de l'harmonia cívica i la fractura de la societat catalana", perquè advoquen per una Espanya federal d'esquerres en el marc d'una Europa federal.