PREFEREIX UN REFERÈNDUM AMB GARANTIES

Pablo Iglesias rebutja criminalitzar l'1-O però crida a protegir els ajuntaments

Ciutadans veu el líder de Podem més a prop de Junqueras que d'Arrimadas

zentauroepp38876271 gra681  madrid  13 06 2017   el l der de podemos  pablo igle170712192656

zentauroepp38876271 gra681 madrid 13 06 2017 el l der de podemos pablo igle170712192656 / Javier Lizon

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències / Madrid

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha rebutjat aquest divendres "criminalitzar" la consulta de l'1 d'octubre, i insisteix que la solució passa per un referèndum pactat que permeti avançar cap a una fórmula de "sobiranies compartides" en un nou encaix constitucional de Catalunya.

En una entrevista a TVE, Iglesias ha criticat "l'enorme desencert" del PP per portar al Tribunal Constitucional l'Estatut de Catalunya, i ha retirat que la solució a un problema polític ha de ser igualment política i democràtica.

S'ha mostrat convençut que el 80% dels catalans desitgen aquest referèndum i que "més d'hora que tard" podran votar per decidir el seu futur. En aquest moment, ha precisat, la seva proposta serà que Catalunya segueixi en un projecte "col·lectiu" però reconeguda com a nació amb un nou encaix a la Constitució i més nivell d'autogovern, i ha augurar que serà l'opció majoritària.

Iglesias ha defensat la posició d'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona davant la consulta d'octubre, a l'assegurar que és una "barbaritat criminalitzar" aquesta expressió política, però a la vegada "protegir l'Ajuntament i les institucions" perquè puguin seguir servint els ciutadans, cosa que considera "raonable".

TAPANT CORRUPCIÓ AMB CATALUNYA

De cara a aquesta consulta, el que li agradaria seria una mobilització política "en llibertat" i a partir de l'endemà "posar-nos a treballar per a un referèndum de veritat, amb garanties, vinculant", en què no només hi hagi opció d'independència sí o no, sinó una tercera per a un nou encaix constitucional.

No obstant, ha reconegut la seva "preocupació" perquè el PP està "utilitzant Catalunya per tapar la seva corrupció" i per això no descarta una mesura "repressiva" que només aconseguiria "tirar gasolina al foc".

Ha alertat, en aquest punt, que li sembla "una barbaritat" que algú pugui anar a la presó per posar urnes, i que pretendre que siguin la Policia i els jutges els que solucionin el problema és "un enorme desencert" propi de qui "no està preparat per governar".

Al ser preguntat per les seves coincidències amb el PSOE en aquest àmbit, ha subratllat que els socialistes han fet passos que, malgrat ser "curts", són "menys que res" i poden ser "el preludi del pas que correspon".

Per això, després de reconèixer que Espanya és plurinacional però limitar a l'àmbit cultural el reconeixement de Catalunya com a nació, creu que el PSOE culminarà aquest pas per reconèixer a més "alguna fórmula de sobiranies compartides".

Malgrat les diferències, considera que per governar Espanya se l'ha d'entendre, i que el PSOE i Podem tenen un camí "molt interessant" per recórrer encara que "el torpedinaran per tots costats" i ja està posada en marxa "la maquinària" per evitar que l'entesa pugui acabar en un govern conjunt.

CIUTADANS RESPON A IGLESIAS

El secretari de comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha dit que veia Pablo Iglesias més a prop del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que de la líder de la formació taronja a Catalunya, Inés Arrimadas: "Haurà de recolzar un govern independentista o un que vol la unió de tots els espanyols".

S'ha mostrat convençut que Podem i els comuns hauran "d'elegir" entre els dos projectes i avisa que Iglesias ha modificat el seu programa i la seva manera d'entendre el país en anteriors ocasions.

PUIGDEMONT I EL SOMNI DEL 155

Notícies relacionades

De Páramo considera que els canvis que ha fet el president de la Generalitat al Govern busquen forçar una reacció de l'Estat com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució -pel qual el Govern assumeix competències cedides a la Generalitat-.

Preguntat per si avalaria que el Govern central assumís la direcció dels Mossos d'Esquadra ha rebutjat situar-se en aquest escenari: "Espero que no hàgim d'arribar a aquest punt perquè Puigdemont i Junqueras somien amb el 155. Això alimentaria el victimisme". Ha lamentat que el Govern i Puigdemont no els protegeixi.