El PSOE proposa que l'Estat faci una quitació del deute de Catalunya

Els socialistes defensen l'aplicació retroactiva de la disposició de l'Estatut sobre infraestructures

"Hi ha gent a la qual no se'ls està deixant cap altra sortida que l'independentisme", diu Ábalos

undefined39077449 madrid 27 06 2017 politica rueda de prensa de jose luis abal170717131228

undefined39077449 madrid 27 06 2017 politica rueda de prensa de jose luis abal170717131228 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ha anat aquest dilluns més enllà del que va aprovar fa només tres dies amb el PSC en l'anomenada Declaració de Barcelona, que recull les propostes dels dos partits per afrontar el conflicte territorial a Catalunya. El secretari d'Organització, José Luis Ábalos, ha proposat que l'Estat faci una “quitació” del deute de la comunitat autònoma, que segons les últimes dades del Banc d'Espanya, relatius al 2016, puja a 75.098 milions d'euros. D'aquests, 50.037 milions d'euros, el 65% del total, corresponen a préstecs del Fons de Liquiditat Autonòmic i a altres instruments de l'Estat.  

La tesi del PSOE és que aquest deute és injust, ja que prové d'un tracte no equitatiu per part de l'Estat. Per exemple, no aplicant la disposició addicional tercera de l'Estatut, que estableix que els Pressupostos Generals de l'Estat han de dedicar cada any en infraestructures a Catalunya el que aquesta comunitat pesa en el conjunt del Producte Interior Brut espanyol, al voltant del 19%.

El document aprovat divendres passat per les direccions del PSOE i el PSC proposa prorrogar la disposició addicional, a la qual la carta catalana atorga un període de validesa de set anys. És a dir, el precepte, que ni tan sols va arribar a complir el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, hauria decaigut el 2013.

Notícies relacionades

Però la idea que ha traslladat Ábalos aquest dilluns és que no només s'hauria de començar a aplicar a partir d'ara en els pròxims pressupostos, sinó que aquests també haurien de respondre en part al deute contret en infraestructures des del 2006, any d'aprovació de l'Estatut. “Hi ha un deute que l'Estat té amb Catalunya i s'haurà de plantejar com se salda”, ha dit el número tres del PSOE.

“A Catalunya s'està empenyent gent no independentista a abraçar l'independentisme. No se'ls està deixant cap altra sortida”, ha dit Ábalos.