Fernández Vara: "Catalunya és l'única comunitat que no té l'Estatut que va voler tenir"

El president d'Extremadura crida a reparar la situació per la via del "diàleg i l'acostament"

jrico34628432 madrid 08 07 2016 politica el socialista guillermo fernandez160915195711

jrico34628432 madrid 08 07 2016 politica el socialista guillermo fernandez160915195711 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha destacat aquest dilluns que Catalunya no compta amb l'estatut d'autonomia que els catalans van voler tenir, i per això entén que aquesta situació ha de ser "reparada" per la via del "diàleg i l'acostament" perquè les seves "singularitats" pròpies hi siguin reconegudes.

Segons ha assenyalat Fernández Vara en una entrevista a la Cadena SER, a Espanya "hi ha realitats en algunes comunitats autònomes que representen singularitats molt especials", de manera que aquestes realitats han de formar part dels estatuts de cada regió. I entén que mentre la resta de comunitats tenen l'estatut d'autonomia que "han volgut tenir", "l'única que no té el que va voler tenir és Catalunya". Per això ha proposat "reparar-lo" per la via del "diàleg" i "l'acostament".

Fernández Vara sosté que un percentatge "no negligible" de persones a Catalunya es van convertir a l'independentisme "sense ser-ho": "Van anar a votar a un referèndum (de l'Estatut) i va arribar un tribunal i el va tombar". Per això, ha afirmat, s'han de recuperar els catalans que puguin creure en un "projecte col·lectiu" que "no sigui excloent".

"Hi ha una realitat incontestable, i una vegada no es discuteixi la unitat d'Espanya ni que la sobirania resideix en el poble espanyol la resta ja es va incorporar a la Constitució del 1978", ha assenyalat el mandatari extremeny. Al seu parer, quan els pares de la Constitució van incorporar els termes de nacionalitat a la Carta Magna, realment "van voler dir més coses, però no es van atrevir a dir més", per això ha defensat aprofundir en aquesta línia.

DEL PSC A RAJOY

En aquest sentit, ha destacat la declaració de Barcelona, que busca estrènyer els vincles entre el PSOE i el PSC, i ha recalcat la iniciativa dels socialistes per solucionar el desafiament sobiranista a Catalunya.

I preguntat per si aquesta fórmula serà útil per alleujar la pressió independentista, ha destacat les propostes del PSOE: "Sabem el que no pot servir, el que pot servir s'ha d'explorar, no podem quedar-nos prenent xocolata d'esquena".

Notícies relacionades

"El mínim que se li ha d'exigir a un partit que vol ser de Govern és que faci propostes i a Catalunya hi ha un percentatge de persones que es van convertir a l'independentisme sense ser-ho i s'ha de recuperar aquesta gent amb un projecte col·lectiu", ha explicat el líder extremeny.

Preguntat per la reacció del Govern de Mariano Rajoy davant el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, Fernández Vara ha reafirmat que el PSOE estarà del costat del Govern i ha recordat que la llei "hi és per complir-la", si bé ha fet una crida que "imperi el sentit comú" i ha pronosticat que es produirà una sortida per la via de les eleccions autonòmiques.