El judici del 'cas Gürtel'

Així va intentar Bárcenas posar en lloc segur 10 milions dels seus comptes suïssos davant l'assetjament policial

Un inspector de la UDEF explica la seva operativa de "descapitalització"

Va arribar a acumular 48,2 milions quan es va iniciar la investigació, el 2009

2
Es llegeix en minuts

Un inspector de la UDEF ha declarat aquest dilluns en el judici del 'cas Gürtel' que l'extresorer del PP Luis Bárcenas va iniciar una operativa de "descapitalització" dels seus comptes a Suïssa des dels quals es van produir "sortides que sumen un total de 10 milions d'euros" quan va començar la investigació contra la trama.

Tres inspectors han declarat en qualitat de pèrits testimonis en el judici que se celebra a l'Audiència Nacional i han explicat que van detectar un canvi en la manera com Bárcenas gestionava els seus comptes a Suïssa, on va arribar a acumular 48,2 milions d'euros, quan es va iniciar la investigació el 2009.

"El punt d'inflexió que vam trobar en l'examen dels comptes de Suïssa és del 6 de febrer del 2009. A partir d'aquí la seva manera de gestionar els comptes és diferent", ha dit un dels agents. Des d'aquell moment, "es produeix una descapitalització dels comptes" amb transvasaments de fins a 10 milions d'euros entre ells.

JUSTIFICACIONS FALSES

Un dels inspectors ha apuntat que l'objectiu d'aquesta operativa era la "despatrimonialització" de fons ja que "totes les justificacions de Bárcenas, Iván Yáñez (el seu presumpte testaferro) i Ángel Sanchís (extresorer d'Aliança Popular), s'han demostrat falses".

"S'adopten per part de Luis Bárcenas una sèrie d'accions tendents a posar en lloc segur part del seu patrimoni a Suïssa, entre elles, la societat Granda Global, que es crea mesos després de l'operatiu policial i en el temps en què Bárcenas expropia els seus fons al Regne Unit", ha assenyalat l'agent.

Segons els inspectors, al saber que estaven investigant la trama, Bárcenas va començar a evitar viatjar a Suïssa, va optar per parlar "en àmbits privats" i va iniciar una operativa d'enviament de transferències a l'exterior i al tancament de comptes.

Els agents també han destacat que l'extresorer tenia "una altra font d'ingressos totalment desconeguda" per a la Policia que es barrejava amb els fons que li entregava el líder de la trama, Francisco Correa. "Hem observat que existeix una altra font d'ingressos fins ara desconeguda que Bárcenas utilitza per ingressar fons a Suïssa. Sense cap mena de dubte sembla il·lícita perquè totes les explicacions donades per Bárcenas s'han demostrat falses. Ni són provinents de negocis immobiliaris, ni d'art, ni de les seves societats", ha recalcat un dels inspectors.

LÓPEZ VIEJO I LA COMUNITAT

Una altra agent de la UDEF ha sigut interrogada per un informe en què s'atribueix a l'exconseller madrileny Alberto López Viejo, acusat en el judici, haver cobrat gairebé 400.000 euros de la trama de comissions per haver intermediat en contractes de la Comunitat de Madrid adjudicats a empreses de Correa.

Notícies relacionades

La policia ha confirmat els indicis que l'exconseller va cobrar aquestes comissions, i ha afirmat que disposen de documents d'entregues de diners a López Viejo que coincideixen amb anotacions a la caixa B de Gürtel. "A mi em coincideix, no sé a què es refereix amb disparitat de dates i quantitats", ha respost a l'advocat de López Viejo quan ha posat en dubte les conclusions de l'informe.

Concretament, López Viejo hauria rebut, segons la UDEF, un 10% dels contractes que ajudava a adjudicar, quantitats que s'anotaven com una partida de "diversos" als fulls de cost d'aquests actes que organitzaven les empreses de Correa.