OPOSICIÓ PARLAMENTÀRIA A RAJOY

Garzón i Sánchez acorden despenalitzar l'eutanàsia i reformar llei electoral

El líder del PSOE es veu amb IU després dels contactes mantinguts amb Podem i Ciutadans

Derogar les polítiques del Partit Popular és el nexe d’unió dels dos líders polítics. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El líder d'IU, Alberto Garzón, ha aconseguit aquest dijous del socialista Pedro Sánchez el compromís que el PSOE recolzarà la despenalització de l'eutanàsia en el tràmit d'esmenes parcials en les pròximes setmanes, així com avançar en la proporcionalitat en el marc d'una reforma electoral. Sánchez es veu amb IU després dels seus contactes d'aquesta setmana amb Podem i Ciutadans.

Després de la reunió d'uns quaranta minuts que tots dos han mantingut al Congrés, Garzón ha explicat que IU i el PSOE han acordat treballar conjuntament per forjar una col·laboració parlamentària que permeti derogar lleis del Govern i aprovar-ne altres a iniciativa de l'oposició, com la reforma electoral, fins i tot amb el rebuig del PP. Per Garzón, això ja és una "victòria democràtica", encara que també ha constatat que la prioritat i el "focus" del PSOE no està en aquest moment en la possibilitat de presentar una moció de censura per "fer fora Rajoy" del Govern.

El coordinador federal d'IU ha sortit satisfet d'aquesta reunió en la qual ha arrencat al líder del PSOE el compromís de "treballar" junts en el tràmit d'esmenes parcials per aconseguir la despenalització de l'eutanàsia. No obstant, Sánchez li ha confirmat que els socialistes, igual que el PP i Ciutadans, votaran en contra avui en el ple de l'esmena a la totalitat que IU ha presentat contra la proposta llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant el procés final de la seva vida, en què s'inclou la petició per despenalitzar l'eutanàsia. En qualsevol cas, per a Garzón és un èxit que s'hagi compromès a recolzar aquesta despenalització a través de les esmenes parcials que es presentin a aquest projecte.

L'altre acord important és, segons Garzón, el compromís de treballar per avançar en una reforma de la llei electoral que aposti per una proporcionalitat més gran, una demanda històrica d'IU i que el PSOE fins ara no havia recolzat. Segons Garzón, hi ha molta feina avançada en aquest sentit i moltes possibilitats de posar-se d'acord.

IU participarà també en els equips de treball que organitzi el PSOE amb Units Podem i altres forces polítiques, des de l'òptica que és una formació autònoma i independent que sempre ha mantingut una col·laboració directa amb el PSOE.

Notícies relacionades

El líder d'Izquierda Unida s'ha felicitat que aquest tipus de reunions es puguin institucionalitzar i normalitzar, i conduir a la possible derogació de lleis del PP com la reforma laboral o la llei mordassa, encara que ha reconegut que no han puntualitzat si també s'hauria de derogar la reforma laboral del PSOE. "La posició d'IU és derogar la del PSOE del 2010 i la del PP del 2012", ha destacat, al mateix temps que ha assenyalat com a prioritat del PSOE elaborar noves lleis en benefici dels joves.

Finalment, Garzón ha afirmat que Sánchez li ha suggerit que no recolzarà el sostre de despesa del 2018, tot i que no li ha avançat el sentit definitiu del vot dels socialistes.