ELS COMPTES PÚBLICS

El País Valencià prepara una gran manifestació unitària per un finançament millor

"Som l'única comunitat pobra que paga a altres de més riques i la que menys inversió i despesa té per habitant", sosté la vicepresidenta Oltra

zentauroepp39102679 valencia 29 6 2017  pol tica  puig y oltra  dos a os de gobi170629183634

zentauroepp39102679 valencia 29 6 2017 pol tica puig y oltra dos a os de gobi170629183634 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

"Fa quaranta anys vam sortir junts per reivindicar l'autogovern i ara volem que sigui just i viable". Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, ha expressat aquest dijous el ferm suport del Consell a la manifestació que es prepara per reclamar a l'octubre un finançament millor i l'assumpció per part de l'Estat del deute històric amb aquesta comunitat.

Sindicats i patronal van coincidir fa uns dies en la necessitat d'un acte massiu i unitari per reforçar unes peticions que creuen que ja han arrelat en la societat. I el Govern valencià, que va renunciar a ser l'impulsor per evitar que es veiés com una qüestió partidista, ha reiterat el suport a la iniciativa. "La manifestació també vol dir que 'fins aquí hem arribat'", ha assenyalat el president socialista, que ha fet aquest dijous balanç dels dos primers anys del 'Govern del Botànic' amb la vicepresidenta, Mónica Oltra (Compromís). S'espera que tant el PP com Ciutadans, que van recolzar al seu dia el manifest inicial, mantinguin el suport a una marxa que està prevista per als dies previs al 9 d'Octubre, el dia de la comunitat.

Puig i Oltra han situat la falta de finançament com a principal fre de la seva acció de Govern, ja que han assegurat que els impedeix avançar al ritme que voldrien. "L'esforç dels valencians està frenat des del Govern central. No se'ns tracta amb lleialtat. Ja ningú nega el problema valencià; hem aconseguit visibilitzar-lo, però ara s'ha de solucionar", ha subratllat Puig.

"Som l'única comunitat pobra que paga a altres de més riques i la que menys inversió i despesa té per habitant", ha apuntat Oltra, que ha insistit que és el territori amb la taxa més baixa d'empleats públics per habitant i això suposa un altre fre a la seva acció. No hi ha hagut cap altra autocrítica més enllà del ritme dels canvis però, segons els dos dirigents, tampoc hi ha "ni un gram d'autosatisfacció"

POLÍTIQUES SOCIALS I ECONOMIA DAVANT DE CORRUPCIÓ 

Tots dos han destacat els bons resultats de les seves polítiques socials i de la seva gestió econòmica, dues variables que han contraposat a la corrupció dels anteriors governs del PP. "Traiem el marge del que no es roba i d'una gestió més bona, del que no es desvia i d'una eficiència i sobrietat més grans. No es gasten els diners en numerets ni en bestieses que només beneficien uns quants amb un perfil molt determinat", ha resumit Oltra.

La vicepresidenta ha admès que "l'honradesa en aquesta terra a vegades sembla revolucionària" i ha assegurat que, encara que no tothom estigui d'acord amb la gestió, "cap valencià s'ha d'avergonyir de ser-ho" i "saben que tenen un Consell honrat". Oltra ha repassat algunes de les principals mesures socials posades en marxa com la gratuïtat dels llibres de text, la renda ciutadana garantida, la baixada generalitzada de l'IRPF o l'eliminació del copagament. "S'han fet tantes coses... petits canvis que milloren la vida de les persones, que avui viuen més bé que fa dos anys", ha assegurat. Com a exemple, ha assenyalat que la velocitat en què es redueix el risc de pobresa triplica la de la resta de l'Estat.

Notícies relacionades

Puig també ha destacat que tots els indicadors econòmics han millorat. "No fem miracles, però junts estem aconseguint que se solucionin els profunds problemes de l'economia. No podem fer màgia però els números diuen que el canvi suposa una gestió millor", ha resumit.

"BLINDATS" DAVANT DE PROCESSOS INTERNS

El president ha explicat que no preveu canvis en el primer esglaó del Govern, ha assegurat que estan "blindats" davant de processos interns com el que viu ara el PSPV i, en un acte sense representants de Podem (que els dona suport parlamentari), ha celebrat la pluralitat. "Ens uneix canviar aquest país, transformar una societat que estava en decadència i ara està en un moment de renaixement. Ens sabem diversos i sabem que això és una fortalesa, no una feblesa", ha sentenciat.