EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Preocupació al Govern pel vot exterior en el referèndum

Indignació a la CUP per una qüestió clau de cara a la participació del sobiranisme a l'estranger

Fonts de l'Executiu català admeten que el registre de votants va amb retard

si-o-no

si-o-no

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons les últimes dades del cens espanyol, són més de 220.000. Es tracta dels catalans residents a l'estranger. Un caramel sempre desitjat pel sobiranisme degut al seu perfil de votant majoritàriament catalanista. Doncs bé, segons admeten en privat fonts del Govern, la participació d’aquests catalans en el referèndum de l’1 d’octubre està complicada, tant pel registre de votants com per la llei del vot digital. Altres fonts de Junts pel Sí veuen possible una sortida: tirar endavant el vot per internet tot i que la llei marc encara no estigui aprovada.

Segons les citades fonts de la Generalitat, el registre de catalans a l’estranger –un instrument bàsic perquè el Govern pugui esquivar el sistema estatal CERA de l’Estat– «va molt endarrerit». Preguntat sobre el nombre de catalans que s’han inscrit en el registre de catalans a l’Exterior, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, encarregat de posar en marxa aquest registre des del març passat, afirma que «ho explicarem quan toqui». Exteriors afirma que queden serrells i detalls per acabar de polir.

EL VOT ELECTRÒNIC, TAMBÉ AMB RETARD

La preocupació va més enllà del Govern i de Junts pel Sí. La CUP no amaga un profund empipament i fonts de la cúpula de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) també admeten la seva inquietud.

Paral·lelament, un altre instrument que pogués servir per estimular aquesta comunitat de votants és el vot digital. Doncs bé, la llei que regula la votació electrònica a l’exterior difícilment estarà aprovada abans de la consulta. També ho admeten a l’ANC i al Govern.

Al novembre la conselleria de Governació va pronosticar que la llei –només rebutjada pel PP i Ciutadans– seria una realitat definitivament el juny del 2017. Doncs bé, la norma segueix pendent de la presentació d’esmenes. Fonts del grup de Junts pel Sí i del Govern admeten que serà difícil que el text s’aprovi definitivament abans del referèndum. La norma facilitaria que els catalans en qualsevol punt del món puguin emetre la seva opinió sobre eleccions catalanes i sobre el mateix referèndum de l’1-O.

La llei ha de permetre el vot a través d’internet amb totes les garanties de seguretat i confidencialitat com passa en altres països. Un dels avantatges d’aquest procediment seria superar definitivament “calvari” i la “vergonya” que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va denunciar respecte al que va passar en les eleccions autonòmiques del 27-S del 2015 quan –d’un total de 196.000 censats– hi va haver 21.000 sol·licituds per exercir el dret a vot però només 14.000 van poder  votar per correu. 

Notícies relacionades

El Govern va presentar un recurs davant el tribunal contenciós administratiu després d’haver rebut 500 queixes ciutadanes per la farragosa tramitació del vot.

Davant aquestes dificultats, altres fonts de JxSí creuen possible que s’apliqui el vot electrònic dels catalans a l’exterior sense necessitat de comptar amb la llei actualment en tramitació al Parlament. Seria una via alternativa per incentivar el vot d’aquests 220.000 catalans i catalanes residents a l’estranger.