TRAMITACIÓ PARLAMENTÀRIA

El Congrés deixa respirar Rajoy i salva els seus pressupostos

L'aliança pressupostària ordida pel PP dona els 176 vots de la majoria absoluta al Govern

L'Executiu dona per definitivament aprovats els primers comptes de la legislatura

zentauroepp38688999 presupuestos montoro170531200220

zentauroepp38688999 presupuestos montoro170531200220 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L'aliança pressupostària ordida pel PP a força de concessions a Ciutadans, el PNB, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN i Nova Canàries ha funcionat com un rellotge. Un error en la votació hauria sigut fatal. Però no ha sigut així. Els 176 diputats de les set formacions han donat aquest dimecres al Govern de Mariano Rajoy l'anhelada majoria absoluta, necessària per aconseguir tirar endavant els primers pressupostos de l'Estat d'aquesta legislatura i imposar-se per la mínima als 175 vots del bloc del no, conformat pel PSOE, Podem, Compromís, PDCat, ERC i Bildu.

Després de tres jornades de tedioses i farragoses sessions parlamentàries, el Congrés dels Diputats ha recolzat aquest dimecres el projecte de llei de pressupostos de l'Estat després d'incorporar-hi algunes desenes d'esmenes parcials que no han suposat cap alteració substancial del projecte inicial, ja que el sostre de despesa s'ha mantingut intacte en 118.337 milions d'euros. La votació d'aquest dimecres era crucial. En les anteriors, el Govern se les havia arreglat sense necessitat de comptar encara amb una majoria absoluta que sí que era imprescindible per salvar aquest tràmit, i que el PP ha aconseguit gràcies al parlamentari Pedro Quevedo, de Nova Canàries, batejat com el “diputat 176”.

Després de superar aquest tràmit, Mariano Rajoy ja pot donar per definitivament aprovats els comptes del 2017, sobretot si el Senat (on el PP compta amb majoria absoluta) decideix no introduir-hi cap canvi addicional durant la seva tramitació, perquè ja no seria necessària cap nova votació angoixant al Congrés dels Diputats.

CORRUPCIÓ

Rajoy aconsegueix així una important victòria política després dels nombrosos revessos polítics acumulats les últimes setmanes a partir d'episodis de corrupció com el ‘cas Lezo’ -que ha comportat les reprovacions parlamentàries del ministre de Justícia, Rafael Catalán, el fiscal general José Manuel Maza i el fiscal anticorrupció Manuel Moix- o la 'tbranca Gürtel', per la qual el mateix president acaba de ser citat a declarar en persona davant el tribunal. 

Si els primers comptes de la legislatura recolzats aquest dimecres seran també els últims o no, és una qüestió que dependrà de com funcioni la solidesa de l'actual aliança pressupostària, perquè el Govern és escèptic de cara a aconseguir el suport addicional del PSOE de Pedro Sánchez en la negociació dels pressupostos del 2018. Aquests hauran de passar el seu primer filtre parlamentari al juliol, després que -previsiblement- el Consell de Ministres aprovi el sostre de despesa per a l'any que ve en l'última setmana de juny.

Notícies relacionades

El Govern confia que l'actual coalició pressupostària funcioni també en la tramitació del projecte de pressupostos de l'Estat per al 2018. No en va, molts dels acords negociats pel PP amb les altres sis formacions polítiques tenen continuïtat en els comptes de l'any que ve.

ANÈCDOTES

El tedi d'aquestes sessions parlamentàries a penes s'ha vist interromput per algunes anècdotes que han provocat un cert enrenou entre els diputats, com l'equivocació sense conseqüències de Mariano Rajoy en la votació parcial del migdia (ha sigut l'únic diputat que ha votat en contra d'una esmena pactada amb Nova Canàries) o el trencament gairebé consecutiu de dos escons, els dels parlamentaris Jesús Juan Postigo (PP) i Antonio Roldán (Ciutadans).