El PSOE rebutja mesures coercitives sense que abans Rajoy convoqui els partits

El portaveu parlamentari insisteix a reclamar al president un "espai d'e trobada" amb els grups del Congrés de forma prèvia a la interposició de mesures contra el referèndum

2
Es llegeix en minuts

En aquesta nova fase del conflicte territorial entre el Govern central i la Generalitat, després que els partits i les entitats sobiranistes hagin desterrat la recerca d’un referèndum pactat per abraçar la unilateralitat, el PSOE intenta que el Partit Popular faci passos als quals fins ara s’ha mostrat reticent.

Pedro Sánchez va trucar dilluns passat a Mariano Rajoy per mostrar-li el seu suport davant el pols independentista, però els socialistes no volen quedar-se només en aquest punt: busquen que l’Executiu explori totes les vies, en especial una reforma de la Constitució, abans de plantejar-se iniciatives més contundents. El nou secretari general del PSOE i el cap del Govern van fer pinya malgrat la seva mala relació personal, però el principal partit de l’oposició vol conèixer el full de ruta del PP.

ARTICLE 155 DE LA CONSTITUCIÓ / I de moment diu que l’ignora. La conversa que van mantenir Sánchez i Rajoy, de tot just cinc minuts, va servir, segons fonts pròximes al líder socialista, perquè aquest confirmés la seva impressió que el president no té cap pla dissenyat més enllà del «parapet de la llei». Aquí, entre altres mesures, podria entrar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que assenyala que quan una comunitat no atén les obligacions establertes per la pròpia llei fonamental o atempta «greument» contra «l’interès general d’Espanya», el Govern pot adoptar «les mesures necessàries» per exigir-li el «compliment forçós d’aquestes obligacions».

L’Executiu, tal com va assenyalar ahir a la Cadena Ser el nou portaveu parlamentari del PSOE, José Luis Ábalos, «ha de liderar» la creació d’un «espai de trobada entre els partits abans de «plantejar mesures coercitives» contra el referèndum sobre la independència de Catalunya. «Hem de crear aquest espai i ho hem d’intentar sempre, fins al final», va insistir Ábalos.

Però el Govern continua tirant pilotes fora. En una roda de premsa a Vila Real (Portugal) al finalitzar la cimera bilateral amb l’Executiu lusità, Rajoy va explicar que encara no ha pensat en la possibilitat de convocar els partits anomenats «constitucionalistes». «Això és una mica processal. El més important és que estiguem d’acord en el fons de l’assumpte […]. El més important és que ens posem d’acord en els passos que cal fer i en això crec que sí que hi ha un acord general», va dir el president espanyol.

Notícies relacionades

No obstant, segons fonts de la Moncloa, Rajoy confia a no haver d’aplicar l’article 155 de la Carta Magna i que la Generalitat freni el procés amb les mesures que prengui el Tribunal Constitucional si l’Executiu català arriba a convocar el referèndum.

Rajoy va celebrar la «circumstància molt positiva» que Sánchez hagi ratificat el seu suport al Govern davant el desafiament independentista català. Encara que el mateix portaveu de l’Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, va sembrar divendres passat el dubte sobre la posició del nou líder socialista, el cap de l’Executiu va comentar que ell ho tenia clar. «Ja vaig dir [dilluns de la setmana passada] que no tenia cap mena de dubte que [Sánchez] estaria on sempre han estat els seus votants i militants, que és amb la Constitució, la unitat nacional i la sobirania nacional», va manifestar el president.