EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont convoca aquest dilluns tots els partits favorables al referèndum

Munté assegura que d'aquí 15 dies hi haurà data i pregunta com reclamen les entitats sobiranistes

Podem assistirà a la cita mentre que els comuns s'esborren al·legant precipitació

 

  / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Els esdeveniments es precipiten cap al xoc institucional a causa del procés sobiranista. Ara queda per veure amb quantes unitats compta el bloc de l’independentisme per forjar una unitat al voltant del referèndum unilateral, en especial mirant cap a l’espai dels comuns. L’endemà que les tres principals entitats sobiranistes reclamessin que es posi rumb cap a la consulta no pactada i, per tant, que el president Puigdemont ja fixi la data i la pregunta de la consulta, el Govern català ha anunciat –com va anticipar EL PERIÓDICO divendres– que convocarà els partits favorables al dret a decidir a una reunió per analitzar l’escenari actual. A més, d’aquí una o dues setmanes, Puigdemont ja anunciarà la data i la pregunta de la consulta d’autodeterminació.

L’encarregada de confirmar aquesta notícia va ser la portaveu i titular de Presidència del Govern, Neus Munté, ahir en declaracions a RAC-1. Munté va carregar contra la «incapacitat» del líder del PP, Mariano Rajoy, d’«afrontar des d’una perspectiva política la situació que viu Catalunya», per la qual cosa l’actual moment «requereix fer passos endavant i també de presa de decisions» que no es poden demorar. Rajoy va endurir dissabte el to i va advertir que ni vol ni pensa autoritzar cap referèndum. Munté el va acusar de girar l’esquena i clavar un cop de porta a la reivindicació del 80% de la ciutadania que a Catalunya vol un referèndum.

L'OBJECTIU DE LA REUNIÓ

L’objectiu de la trobada a la Generalitat és analitzar el nou escenari obert després del (enèsim) cop de porta de Rajoy a les reivindicacions sobiranistes. Segons fonts de Palau, es tracta de «definir el canvi d’etapa i estratègia», tal com les tres entitats sobiranistes ja van apuntar en l’acte conjunt. És a dir, analitzar com s’afronta el referèndum unilateral davant d’un Estat que no para d’amenaçar amb accions de tota mena per impedir les urnes. I contribuir a un acord sobre la pregunta del referèndum i la data.

Segons va explicar Munté, Puigdemont ja s’ha posat en contacte amb totes les «organitzacions i formacions polítiques amb representació parlamentària» partidàries del referèndum. Així, s’ha convocat ERC, PDECat, la CUP, Avancem i Catalunya Sí que es Pot. La portaveu del Govern va apuntar que també s’ha convocat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. «Esperem que hi assisteixi», va afirmar Munté. La reunió tindrà lloc aquest dilluns a la tarda al Palau de la Generalitat.

DATA I PREGUNTA

Sobre la petició d’ANC, Òmnium i l’AMI de fixar ja la data i la pregunta del referèndum, la portaveu del Govern va admetre que «les decisions no es poden endarrerir» i ha apuntat que una o dues setmanes és «un termini raonable» per atendre aquesta demanda. «El Govern demostrarà la seva fermesa a l’hora de respectar el desig de la major part de la societat catalana», va assegurar.

ELS COMUNS NO HI ASSISTEIXEN, PODEM SÍ

Per la seva banda, Catalunya en Comú ha descartat participar a la reunió ja que, segons la seva opinió, la reacció al rebuig de Mariano Rajoy s’ha de donar des del Pacte Nacional pel Referèndum. El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va considerar ahir, diumenge, que qui s’hauria de convocar ara és el PNR i no una reunió de partits.

En declaracions a RAC-1, Domènech es va mostrar «perplex» per la convocatòria en cap de setmana d’una cimera política d’aquestes característiques per a aquest dilluns, i va assenyalar que els comuns emplaçarien «que aquesta reunió no es convoqués i es convoqués el Pacte Nacional pel Referèndum, que és el que toca».

Una reunió com la d’aquest dilluns podria acabar «substituint l’espai de les majories a Catalunya, que és el que ens fa forts a tots i ens permet tenir el camí per aconseguir el referèndum», va considerar el portaveu d’En Comú Podem al Congrés.

Segons la seva opinió, el Pacte Nacional pel Referèndum és el fòrum que agrupa «tothom» i, malgrat que assumeix que hi ha una majoria governamental, s’ha mostrat en contra que «els ritmes de les majories» s’acabin imposant «sobre aquell espai que és de país». «Una reunió amb presses convocada per demà mateix, no em sembla el millor camí per aconseguir un referèndum efectiu», va precisar.

PER LA RÀDIO

Així mateix, ha indicat que Catalunya en Comú no ha sigut convocada formalment i que s'han enterado per la ràdio, després que lo hagi fet públic la 'consellera' de Presidència, Neus Munté, encara que sí ha rebut la convocatòria Catalunya Sí que es Pot.

 Així mateix, va indicar que Catalunya en Comú no ha sigut convocada formalment i que se n’han assabentat per la ràdio, després que ho hagi fet públic la consellera de Presidència, Neus Munté, encara que sí va rebre la convocatòria Catalunya Sí que es Pot.

Notícies relacionades

En canvi el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, sí que va confirmar la seva assistència a la reunió. Es tracta, segons Podem, d’anar-hi per sentir els plans de Puigdemont.Podem fa setmanes que exigeix al Govern català explicacions sobre com pensa portar a terme el seu full de ruta sense el suport de l’Estat. També Podem creu, com els comuns, que l’òrgan adequat per analitzar la situació hauria d’haver sigut el Pacte Nacional pel Referèndum, del qual formen part no només partits sobiranistes, sinó també entitats, organitzacions socials i empresarials.

 La presència de l’espai dels comuns i de Podem en la nova etapa, protagonitzada per un referèndum en contra de la voluntat de l’Estat, és vista per part del Govern i de les entitats sobiranistes com a clau per forjar una majoria rotunda de partits i societat a favor de la via unilateral. No en va, ANC, Òmnium i els municipis independentistes van instar dissabte passat els comuns a mantenir-se juntament amb els partits i el Govern en la via unilateral.