Les entitats sobiranistes demanen a Puigdemont data i pregunta per al referèndum

El Govern estudia una cimera política per caminar cap al referèndum unilateral

Les formacions i entitats iniciarien la campanya conjunta pel sí a la independència

indepes

indepes

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

"President, és hora de tenir data i pregunta per al referèndum". Aquest ha sigut el clar i concís missatge que l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI han llançat a Carles Puigdemont aquest dissabte en una reunió d'urgència a Barcelona. Els esdeveniments es precipiten, en el procés. El sonor i amenaçador cop de porta del Govern del PP a l'últim intent del Govern de Carles Puigdemont d'iniciar una negociació per portar a terme el referèndum d'independència ja dona pas de forma definitiva a la següent fase: la de la unilateralitat. Fonts del Palau de la Generalitat i de l'entorn sobiranista consideren probable que en els pròxims dies es convoqui una reunió entre el Govern i els partits favorables al sí a la independència i al referèndum per abordar la nova etapa del recorregut sobiranista.

Fins i tot els més pactistes al Govern assumeixen de forma resignada que després de la negativa contundent de Mariano Rajoy -verbalment i per escrit- ja ha arribat el moment del tan comentat xoc de trens entre el sobiranisme i l'administració general de l'Estat, ja que a aquestes altures del conflicte ja cap de les dues parts està en condicions de cedir. "He entrat en mode resignat", afirma amb ironia un dels més partidaris de la via dialogada.

La seqüència dels esdeveniments en els pròxims dies pot ser la següent: aquest dissabte les tres entitats sobiranistes més representatives -ANC, Òmnium i Associació de Municipis per la Independència- han instat el Govern a posar mans a l'obra en la següent fase, i en aquest sentit han demanat a Puigdemont que ja anunciï la data i la pregunta del referèndum. Ho han fet en un acte públic aquest dissabte al migdia a Barcelona.

LA REUNIÓ

Amb la petició de les associacions independentistes, el president evita haver de respondre només a la CUP, que és el partit que de forma més insistent i constant fa setmanes que reclama, oralment i també per escrit, que es fixi la data i la pregunta del referèndum.

I la setmana que ve, els partits sobiranistes ja han rebut instruccions perquè tinguin l'agenda lliure. I és que la resposta de Puigdemont podria ser precisament la de convocar una cimera per analitzar la via de la unilateralitat (ja iniciada amb la decisió del Govern de l'acord marc per encarregar urnes a les empreses que es presentin interessades a fabricar-les). I en aquest context seria quan el president ja anunciaria la data i la pregunta. I per la seva banda, partits i entitats podrien posar en marxa la campanya conjunta en favor del sí al referèndum, ja que aquesta és una de les fases anhelades per diversos actors del procés, la de no demorar més els 'tempos' i posar en marxa la mobilització prèvia a la consulta.

Notícies relacionades

En aquest context, serà decisiu comprovar si a aquestes cites s'hi convida l'espai polític dels comuns, que encara han de definir la seva posició respecte a la via unilateral, mentre que a Podem Catalunya, el seu dirigent Albano Dante Fachín ha apostat pel referèndum unilateral sí, però com una forma de mobilització.

En definitiva, els esdeveniments es precipiten i el Govern es mostra decidit a posar en marxa la segona part de l'afirmació de Puigdemont en el debat de la qüestió de confiança, quan va afirmar: "O referèndum o referèndum".