Rajoy: "Hem d'evitar tota temptació de desconnexió i aïllament"

El president del Govern defineix la societat catalana com "oberta i plural" i vinculada a Espanya

Puigdemont, Junqueras i Romeva explicaran el referèndum a l'ajuntament de Madrid el dia 22

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Ha sigut la primera trobada entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de la seva entrevista (inicialment secreta) a la Moncloa el passat 11 de gener. En el marc del saló Automobile Barcelona, els dos presidents han dinat junts i amb una sèrie d'autoritats de la celebració empresarial, però segons fonts de la Moncloa i de Presidència de la Generalitat, s'ha parlat molt de futbol i gens del procés sobiranista. No era el marc adequat, subratllen les dues parts. Després del dinar, en la clausura del congrés Connected Hub a la Fira de Barcelona, Rajoy sí que ha aprofitat per llançar crítiques indirectes a Puigdemont, al cridar a "evitar tota temptació de desconnexió i aïllament", Puigdemont, molt menys polític en el seu discurs -pronunciat en català, castellà i anglès- s'ha limitat reclamar el corredor mediterrani.

Rajoy ha iniciat les seves referències polítiques al recordar com ciutadans de la resta d'Espanya van venir a Barcelona a buscar oportunitats en el sector de l'automòbil, i van arribar a "una societat plural i oberta com és la catalana".

El president del Govern ha afegit que "connectar-se implica obrir-se, suprimir barreres i compartir". "Per competir en un món global i augmentar el benestar dels nostres ciutadans -ha afegit- hem d'evitar tota temptació de desconnexió i aïllament, només estar connectats obre noves oportunitats, les que sorgeixen de sumar forces". Rajoy ha clausurat la seva intervenció elogiant Barcelona com a "capital incomparable d'una Catalunya pròspera lligada a Espanya i ancorada a Europa".

PUIGDEMONT RECLAMA EL CORREDOR

Rajoy ha defensat l'estabilitat i les reformes i també el corredor mediterrani. Prèviament, en una intervenció molt més breu, Puigdemont ha eludit qualsevol referència directa o indirecta a la política i s'ha limitat a felicitar-se per la salut del sector de l'automoció vinculada a la connectivitat i ha reclamat el corredor mediterrani pel bé, també, d'aquest sector: "És fonamental el desig de les institucions públiques i econòmiques de Catalunya de voler estar connectats a Europa amb el corredor ferroviari mediterrani que és un aliat del sector de l'automoció".

Després dels discursos, els dos presidents han iniciat junts un recorregut per la majoria d'estands de la fira automobilística, en un clima de correcció. Una correcció que ha presidit tant la salutació inicial entre tots dos abans de dinar, com en la de comiat poc després de les sis de la tarda. Gestos correctes sense especial complicitat entre tots dos.

EL REFERÈNDUM, A MADRID

Paral·lelament a la visita avui de Rajoy a Barcelona s'ha sabut que Puigdemont, amb Oriol Junqueras i Raül Romeva donaran una conferència a l'Ajuntament de Madrid el pròxim 22 de maig. El president català, el vicepresident i conseller d'Economia i el titular d'Exteriors defensaran un referèndum pactat amb l'Estat a l'auditori de la seu consistorial de la capital espanyola després d'acordar l'acte amb l'equip municipal que lidera Manuela Carmena. Per cert que el Govern pagarà el lloguer de l'auditori.

Notícies relacionades

A part de sol·licitar una reunió amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, que tot indica que difícilment es produirà, Puigdemont va demanar al març fer una conferència a l'Antic Saló de Sessions del Senat, però el màxim que va obtenir va ser la invitació a "utilitzar la via institucional idònia" i explicar-se en la Comissió General de les Comunitats Autònomes, que el cap del Govern va rebutjar. El pròxim dia 22, tant ell com Junqueras i Romeva tenen previst exposar una tesi que s'emmarca en els postulats que defensa el Pacte Nacional pel Referèndum, en el que podria ser l'últim intent d'acordar amb l'Estat una consulta d'autodeterminació amb resultat vinculant.

Abans que a Madrid, tant Puigdemont com Junqueras i Romeva ja van exposar els seus arguments a favor del referèndum a Brussel·les el 24 de gener. En una sala del Parlament Europeu, els tres membres del Govern van demanar ajuda a la Unió Europea perquè s'impliqui en la celebració del plebiscit. "És un problema europeu i Europa no pot mirar cap a un altre costat. Europa ha de ser part de la solució".