LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El suposat xantatge per la caixa b eleva la pressió contra Rajoy

Els pròxims dies el líder del PP sabrà quan declararà per Gürtel, veurà com es vota la reprovació a Catalá i coneixerà part del sumari del 'cas Lezo'

rajoy

rajoy

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy va posar ahir rumb a la Xina. 9.000 quilòmetres de distància entre Pequín i Madrid però no seran suficients per oblidar tot el que l’espera quan torni. El president xinès, Xi Jinping, l’ha invitat a participar en un fòrum econòmic sobre la denominada Nova Ruta de la Seda, un projecte d’infraestructures i comunicacions que el règim vol impulsar per millorar la connexió del país amb els seus socis. Juntament  amb el cap de l’Executiu espanyol hi haurà els dirigents d’Itàlia, Rússia, Turquia, l’Argentina, Xile, el Pakistan... Rajoy intentarà treure pit de la lleu recuperació de l’economia espanyola, una millora que contrasta amb la seva situació al capdavant del Govern i del PP.

    

Ahir es va saber que, suposadament, a Rajoy li va fer xantatge l’empresari i periodista Julio Ariza amb una gravació que provaria la caixa b del PP, segons va publicar 'El Español'. L’episodi està recollit en el sumari del 'cas Lezo', pel qual està empresonat l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

    

Va ser precisament l’exlíder del PP madrileny el que, en una conversa amb Eduardo Zaplana gravada per la Guàrdia Civil, revela la història. Ariza, president del Grupo Intereconomía, va confirmar l’existència d’aquesta gravació (d’àudio, no de vídeo), però va negar hores després de conèixer-se la notícia que extorsionés el president del Govern. El periodista, que va amenaçar de querellar-se contra González, va afirmar que en l’àudio un empresari explica com va estar en una reunió al despatx d’Álvaro Lapuerta, llavors tresorer del PP, i «li van demanar diners», però que no ho va poder contrastar i és per això que no ho va publicar.

     DESMENTIMENT DEL GOVERN

«El president rebutja rotundament que hagi sigut sotmès a cap mena de xantatge», va exclamar ahir el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Així l’hi va dir el cap de l’Executiu poc abans que el també titular d’Educació hagués de comparèixer davant els periodistes. El president va sortir aviat de la reunió del Gabinet per viatjar a  Barcelona, però va telefonar a Méndez de Vigo per parlar de l’assumpte.

  

Segons el ministre portaveu, qualsevol que conegui Rajoy sap que «no se li pot fer xantatge» ni sotmetre’l «a cap pressió». En aquest sentit, va recordar que el líder del PP es va resistir a demanar el rescat de l’economia espanyola el 2012, malgrat que alguns poderosos dirigents europeus l’hi reclamaven. «Qualsevol que el conegui sap que al president no se li pot fer xantatge ni influir d’aquesta manera», va dir. Méndez de Vigo també estava al corrent del desmentiment que Ariza havia fet una hora abans en diversos mitjans de comunicació i ho va destacar davant la premsa.

SUPOSAT FINANÇAMENT IRREGULAR

Aquest últim capítol del cas Lezo redunda en les sospites de finançament irregular del PP pocs dies abans que s’aixequi parcialment el secret sobre la investigació d’aquesta operació i també es coneguin els detalls dels comptes del PP madrileny del 'cas Púnica'.

    

A més a més, Rajoy veurà la setmana que ve com el Congrés dels Diputats vota la reprovació del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per les seves suposades ingerències en el desenvolupament de l’operació Lezo. Seria el tercer ministre a ser censurat (després de la socialista Magdalena Álvarez i el popular Jorge Fernández Díaz). També se sotmetran a aquesta possible censura el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, per la seva suposada implicació en aquest escàndol.      COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ

Però els maldecaps i la pressió a Rajoy no es queden aquí. Ell mateix serà cridat a declarar en la comissió d’investigació del Congrés per fiscalitzar el finançament irregular del PP (potser més tard del que es preveia després del pacte amb el PSOE sobre la presidència) i també coneixerà pròximament quan haurà de declarar, per videoconferència, en el 'cas Gürtel'.

Notícies relacionades

    

El president del Govern té fins dimarts per aprofitar el parèntesi a la Xina. Quan torni, l’espera, com a mínim, tot això.