EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'"últim intent" de Puigdemont

El president avança que farà una proposta a l'Estat de la mà del Pacte pel Referèndum

Adverteix que la consulta unilateral ha de comptar amb una participació "substantiva"

zentauroepp38382891 barcelona  11 05 2017 almuerzo coloquiio sobirania i justici170511200930

zentauroepp38382891 barcelona 11 05 2017 almuerzo coloquiio sobirania i justici170511200930 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president Carles Puigdemont ha afirmat aquest dijous que l'única manera que tindrà l'Estat d'aturar el referèndum serà acceptar l'última oferta de negociació que ha anunciat que traslladarà a Madrid en les pròximes setmanes de la mà del Pacte Nacional pel Referèndum i de la seva campanya de recollida de firmes. Convençut de la celebració de la consulta, Puigdemont ha demanat que perquè sigui vàlida l'únic requisit és una participació “substantiva” a les urnes, i ha apuntat que, per exemple, un referèndum pactat però amb un 15% de participació no seria vàlid.

En un col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia, Puigdemont ha concretat una mica la seva última proposta a l'Estat, (que ha afirmat que podria anar acompanyada de negociacions secretes, si és necessari), que es portarà a terme quan el PNR culmini la seva recollida de firmes. "Formularem una petició formal de diàleg, negociació, flexible, en la qual tornarem a dir el que he dit a Madrid en dues conferències: podem parlar de data, pregunta, majories, implementació del resultat, de tot, si volem negociar, i que no demanem a l'Estat que renunciï a cap dels seus principis, però que no ens demani que renunciem als nostres".

Puigdemont ha afegit que la proposta a l'Estat anirà acompanyada d'enquesta i que esperarà la resposta "atent, perquè hauria de ser 'parlem, parlem de tot sense límits, sense condicions'". Però ha advertit novament que si no s'aconsegueix aquesta negociació, es farà el segon referèndum, el no acordat. En aquest sentit ha advertit que la validesa de la consulta no tindrà a veure amb el permís de l'Estat sinó amb la participació: "un referèndum no acordat amb una participació substantiva és vàlid, perquè el poble de Catalunya se l'ha fet seu".

"AIXÒ NO HO POT PARAR NINGÚ"

Notícies relacionades

Puigdemont ha carregat contra les paraules de l'exministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que aquest dimecres va revelar que va proposar destruir les urnes del 9-N i assumir les competències dels Mossos durant 24 hores, i ha assegurat que l'Estat no podrà parar el referèndum anunciat: "Això no ho pot parar ningú, és com l'aigua, l'aigua acaba sortint sempre, la voluntat de la gent que vol votar davant una urna és imparable, no puc veure la manera -més enllà d'amenaces i alguna martingala que es puguin inventar- la manera que la majoria de catalans que volen votar no puguin votar, no la veig, no hi ha tant poder per aturar tanta democràcia". Puigdemont ha acusat l'exministre de pronunciar "margallades".

Sempre amb to de convenciment, el president ha assegurat que no el preocupa la possible querella de la fiscalia contra la compra d'urnes per portar a terme la consulta perquè es tracta d'una acció que està “en el marc escrupolós de la llei, no ens inquieta, crec que no hi ha base jurídica”. En tot cas, no ha explicat com pensa actuar si es porta a terme la prohibició de la compra d'urnes.