MEMÒRIA HISTÒRICA

El Congrés demana a Rajoy desenterrar Franco del Valle de los Caídos

Els de Pablo Iglesias voten a favor de la iniciativa socialista malgrat que el principal partit de l'oposició no ha acceptat les seves esmenes

Units Podem es parteix en dos en una votació sobre Veneçuela: IU la rebutja i el partit morat s'absté

2
Es llegeix en minuts

El PSOE ha aconseguit portar l'aigua al seu molí. En una votació més simbòlica que efectiva, ha aconseguit que el Congrés aprovi la seva iniciativa per reviure la llei de memòria històrica i que reclama, entre altres coses, a Mariano Rajoy que exhumi les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i les traslladi a un altre lloc per poder reconvertir així el mausoleu franquista en un monument d'homenatge a les víctimes de la guerra civil i la dictadura. 

El Govern del PP no farà cas de la petició, com fa amb moltes altres proposicions no de llei que li arriben de les Corts, però almenys no ha pogut impedir que l'oposició hagi votat en bloc -excepte ERC- a favor de la iniciativa. I això que Units Podem i els republicans van deixar dimarts en l'aire el seu suport, quan es va debatre la moció a la Cambra baixa, per intentar que el PSOE acceptés les seves esmenes

La tàctica no ha donat fruit i, encara que els socialistes no s'han mogut gens de les seves posicions, el partit morat ha decidit votar-hi a favor amb l'argument que "tota mesura que vagi en la construcció de la memòria històrica" ha de comptar amb el seu suport. Tot i així, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha lamentat "profundament" que el PSOE hagi posat pals a les rodes a l'hora de corregir les "insuficiències greus" de la llei de memòria històrica. 

En concret, Podem reclamava que l'Estat i les administracions assumissin l'exhumació de les fosses amb restes de caiguts per la repressió franquista i l'anul·lació dels judicis sumaríssims, dues mesures que, segons el partit de Pablo Iglesias, compten amb el "suport majoritari de la societat". 

Malgrat les desavinences amb el PSOE, el líder morat ha preferit posar a la seva diana el PP. En declaracions abans de les votacions, ha assegurat que el fet que el partit conservador "segueixi vivint enclaustrat en una mentalitat franquista és una pena". 

ERC, per la seva part, s'ha abstingut. Dimarts Joan Tardà va qualificar la iniciativa socialista de "monument al cinisme polític", ja que en l'etapa de José Luis Rodriguez Zapatero una comissió d'experts ja va proposar desenterrarcomissió d'experts Franco però no es va executar a l'arribar al final de la legislatura. 

DIVISIÓ A LA VOTACIÓ SOBRE VENEÇUELA

Notícies relacionades

Per un altre costat, Pablo Iglesias ha tret importància al fet que, per primera vegada, els diputats del grup parlamentari d'Units Podem hagin votat de manera diferent a compte de la situació de Veneçuela. IU ha rebutjat una proposició no de llei del PP que busca un pronunciament del Congrés per exigir al Govern de Nicolás Maduro que alliberi els presos polítics, mentre que Podem s'ha abstingut. 

Segons l'òptica del líder, tots dos partits han dit el mateix, però "de dues maneres diferents". "Totes dues són perfectament compatibles amb l'esperit del nostre grup", ha afegit.