El jutge imputa la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, per delicte societari

Serà investigada, juntament amb el germà d'Ignacio González, pel 'cas Mercamadrid'

És pel perjudicial acord per a les arques públiques adoptat entre el mercat majorista i l'empresa Mercaocio

 

  / EFE / JUAN M ESPINOSA

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El Jutjat d'Instrucció número 15 de Madrid ha obert aquest dimecres diligències prèvies per delicte societari contra l'actual delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, i els altres 15 integrants del consell d'administració de Mercamadrid l'any 2013, a l'admetre a tràmit la denúncia de la fiscalia presentada el 25 d'abril pel 'cas Mercamadrid'.

A més de Dancausa, el jutge ha imputat el germà de l'expresident madrileny Ignacio González, Pablo González, a la presó pel 'cas Lezo', així com José Manuel Torrecilla Jiménez, María Jesús Prieto Jiménez, María Dolores Flores Cerdán, Manuel Beltrán Pedreira, José Antonio Crespo Albelda, Pablo J. M. del Amo Serrano, Silvia Llerena Muñoz, Marta Fernández-Pirla Martínez, José Enrique Núñez Guijarro, José Ignacio Ortega Chacón, Manuel Troitiño Pelaz, Fernando Gomar Sánchez, Juan María López Álvarez i José Domingo Rodríguez Losada.

Els fets investigats es remunten a quan Dancausa era regidora de Madrid i presidia Mercamadrid, societat mixta participada en un 51% pel consistori madrileny. Per la fiscalia, els acords de transacció i contractes d'arrendament subscrits per Mercamadrid amb l'empresa Mercaocio 22 han suposat un "important perjudici patrimonial" per a la primera, "a la vegada que un enriquiment il·lícit per a Mercaocio". 

En la seva denúncia, la fiscalia explica que el 2001 el mercat majorista madrileny va convocar un concurs per a l'adjudicació d'una superfície de 14.100 metres quadrats per a la construcció d'un hotel i serveis de restauració. L'adjudicatària va ser Konin 22, que havia d'abonar a Mercamadrid per l'hotel 97.604 euros anuals, i pels restaurants, 41.830. El 2003, Konin 22 va cedir els dos drets de superfície a Mercaocio Hoteles 22.

Aquesta empresa va deixar d'abonar el cànon el març del 2010, fet que va portar Mercamadrid a emprendre accions legals. Mercaocio Hoteles 22, SL, per la seva banda, va formular una demanda reconvencional en què reclamava la resolució dels contractes i escriptures pels quals es va adjudicar el dret de superfície relatiu només a la construcció i l'explotació dels serveis de restauració. Al mateix temps, sol·licitava a Mercamadrid una indemnització per danys i perjudicis de 8.004.535 euros a l'adduir la impossibilitat d'explotar el negoci de restauració.

ACORD SOTA SOSPITA

Mercamadrid es va oposar a la reclamació fins al 16 d'octubre del 2013, quan es va reunir el consell d'administració de Mercamadrid, que, per 18 vots a favor i cap en contra, va acordar posar fi de manera extrajudicial al litigi. L'acord, que comptava amb un informe jurídic elaborat per un dels denunciats, atorgava viabilitat a la demanda presentada per Mecaocio 22, SL i preveia, a més, facultar el director general de Mercamadrid, José Manuel Torrecilla Jiménez, “incloent expressament facultats per transigir i renunciar a drets amb tan abast, perquè en nom i representació de l'empresa mixta pugui negociar el text i procedir al seu criteri a la subscripció de l'acord transaccional”.

Notícies relacionades

El 31 d'octubre del 2013 Torrecilla va dimitir del seu càrrec i els poders que se li havien atorgat van passar a mans de la vicepresidenta segona de Mercamadrid, María Dolores Flores Cerdán, que va acabar firmant els acords amb Mercaocio, que van portar l'empresa pública a perdre 698.397 euros pels cànons superficials impagats i a assumir l'obligació de pagar a aquesta empresa 592.208 euros més IVA des de l'1 d'octubre del 2013. Això van suposar 623.377 euros més a pagar fins al 2032. En total, fins a l'octubre del 2016 Mercaocio va rebre 2.255.349 euros "per obtenir l'ús de dues sales -de la seva propietat-, que no destina a cap activitat i que, per tant, no li proporcionen cap benefici".

La fiscalia sosté, a més, que un informe tècnic considerava no "viable" la reclamació a Mercamadrid de vuit milions d'euros en concepte d'indemnització per danys i perjudicis. Un informe de l'Ajuntament de Madrid destaca que el preu de l'arrendament era un 81% superior al de mercat i assenyala que en el “moment actual” no consta “si s'ha efectuat la compensació de rendes amb quantitats adequades convinguda, ni si Mercaocio ha abonat amb posterioritat a l'octubre del 2013 els cànons corresponents als drets de superfície construïts”.