LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El número dos d'Interior diu que els jutges i fiscals "de vegades s'equivoquen"

El PP insinua que el secretari d'Estat de Seguretat és víctima de "la guerra" al ministeri públic

PSOE, Podem i ERC demanen la dimissió de Nieto per la suposada "xivatada" a Ignacio González

undefined38370321 gra405  madrid  10 05 2017   el secretario de estado de segu170510182358

undefined38370321 gra405 madrid 10 05 2017 el secretario de estado de segu170510182358 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

«A l’anterior compareixença em van qualificar d’incompetent, insolvent, nefast gestor, xulo... Aquesta vegada només m’han demanat la dimissió. Hem avançat una mica», va deixar anar el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, quan feia tres hores que compareixia davant la Comissió d’Interior al Congrés. L’ordre del dia assenyalava que es parlaria del crim organitzat i del Tarajal, però va ser inevitable que tots els grups abordessin el tema de la setmana: la sospita de la fiscalia que la suposada xivatada a Ignacio i Pablo González que estaven sent investigats en el cas Lezo va sortir del Ministeri de l’Interior.

Segons es va saber dimarts per un escrit de la fiscalia, en aquest context es considera «greu» la reunió del 8 de març entre el secretari d’Estat i Pablo González, germà de l’expresident de la Comunitat de Madrid. Per tot això, el Partit Socialista (PSOE), Units Podem i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) van tornar a demanar a Nieto que deixi el càrrec.

L’alt càrrec d’Interior no va voler abundar en la polèmica per l’al·lusió del text de la fiscalia i tampoc es va voler referir a la possible «guerra de fiscals», un element que va introduir en la compareixença el portaveu del Partit Popular. «Si hi ha problemes, espero que es resolguin, i si no n’hi ha, millor [...]. En la majoria dels casos [els »jutges i fiscals«] l’encerten, tot i que de vegades s’equivoquen i pot ser que en algun cas aquesta equivocació tingui alguna cosa a veure amb mi», va dir Nieto. «A veure si la Santina m’ajuda i es corregeix», va apuntar.

Nieto va assegurar que no dimitirà perquè sap que no se li pot atribuir «cap fet» que pugui ser constitutiu de delicte. En una entrevista concedida a l’emissora Onda Cero hores abans havia arribat a fer broma amb el fet que la reunió pogués estar «gravada» per posar fi a aquest «malson».

ESCRIT A LA FISCALIA / El diputat del PSOE Antonio Trevín va reclamar la dimissió perquè el secretari d’Estat de Seguretat no sigui «un emissari de xivatades» amb l’únic objectiu de «salvar el soldat González». Trevín va criticar a Nieto que enviés un escrit als fiscals del cas Lezo per demanar-los explicacions i que aclareixin si se l’acusa d’alguna cosa o no.

Gabriel Rufián, d’Esquerra Republicana, va exigir que «per dignitat, decència i respecte a la democràcia», dimiteixi.

Per la seva banda, Ione Belarra, portaveu d’Units Podem, va lamentar que anés a la comissió a tractar el crim organitzat i que s’oblidés de parlar de «la principal trama mafiosa»: «El PP».

Notícies relacionades

«NO HI TÉ RES A VEURE» / El fiscal en cap d’Anticorrupció mateix, Manuel Moix, va sortir al pas de la polèmica suscitada per l’escrit fiscal que s’oposa a l’excarceració de González i va manifestar que «el senyor Nieto no té res a veure amb el tema», malgrat que el document feia menció expressa de la «comunicació xivatada del secretari d’Estat de Seguretat» per la reunió que havia  mantingut amb Pablo González.

El document havia sigut supervisat pel fiscal en cap mateix, que quan es va postular per al càrrec ja havia deixat dit que controlaria qualsevol actuació que es portés a terme a Anticorrupció, informa Ángeles Vázquez.