Podem i ERC deixen en l'aire el seu suport a treure Franco del Valle de los Caídos

Els dos grups condicionen el seu suport a l'aprovació de les seves esmenes aquest dijous

El PP és l'únic grup que s'oposa a exhumar les restes del dictador

undefined38358275 madrid 05 05 2017 politica pleno del congreso   en la imagen170509182945

undefined38358275 madrid 05 05 2017 politica pleno del congreso en la imagen170509182945 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Les possibilitats s'inclinen a favor del PSOE, però res està tancat de moment. Els socialistes esperen que la seva iniciativa tiri endavant, però de moment, traves, més de les que s'esperaven. Units Podem i ERC negociaran les seves esmenes aquest dijous fins a última hora per decidir si aproven o no la iniciativa del PSOE per la memòria històricaPSOE, que pretén treure Francisco Franco del Valle de los Caídos, entre altres mesures. Els morats es debaten entre el 'sí' i l'abstenció; els republicans parlen de "desvergonyiment" i es plantegen fins i tot el vot en contra.

Encara que els socialistes confiaven en un consens que només deixés fora el PP, els aspres discursos dels portaveus d'aquestes dues forces polítiques han deixat en l'aire el suport a la proposició no de llei que el PSOE ha portat aquest dimarts al ple del Congrés. Les votacions seran dimecres i fins llavors hi ha temps per negociar. 

El líder d'En Comú Podem [socis catalans de Podem], Xavier Domènech, ha carregat contra la proposta socialista, ha dibuixat un tallafoc amb els socialistes i ha qualificat d'"insult a les víctimes" la iniciativa per les "limitacions" que conté. 

També ha sigut dur el discurs del portaveu republicà, Joan Tardà, que ha qualificat la proposta de "monument al cinisme polític". 

Els socialistes compten amb el suport de Ciutadans i el vot en contra del PP. El partit al Govern és l'única força política que s'hi ha manifestat directament en contra. Per evitar un xoc frontal, els populars han intentat votar per separat les diferents mesures que inclou la proposició socialista, però el PSOE s'hi ha negat. La votació es farà en bloc. La portaveu popular, Alicia Sánchez-Camacho, els ha retret voler "tornar al passat". 

La proposició reclama ampliar la llei de memòria històrica aprovada per José Luis Rodríguez Zapatero fa gairebé 10 anys per dignificar el mausoleu, principal símbol de la dictadura, i estudiar la nul·litat de les condemnes franquistes.

Notícies relacionades

Una iniciativa similar es va aprovar el 8 de març en la comissió constitucional i va comptar llavors amb el suport de tots els grups menys el PP. Aquest posicionament animava els socialistes perquè la proposició tirés endavant, ja que cap partit els havia comunicat canvi de posició.

Si és aprovada, l'Executiu no està obligat a complir-la, però tindria un gran valor simbòlic.