LES PORTADES DE LA PREMSA

'La Razón' dona ja Macron com a guanyador: "El meu objectiu serà gestionar la ràbia de França"

Les eleccions franceses d'avui releguen al quiosc les primàries del PSOE, la irrellevància catalana a Madrid i fins i tot que el Barça demani el referèndum

portada-abc-07-05-2017

portada-abc-07-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'expectació pel desenllaç de les eleccions presidencials de França entre la ultradretana i antieuropeista Marine Le Pen i l'ultrasocioliberal i europeista Emmanuel Macron acapara totes les portades de la premsa dominical de Madrid i Barcelona. No en va el clima de fi d'època de la república veïna té al món en suspens.

De l'ampli desplegament del quiosc crida l'atenció que 'La Razón' doni ja implícitament per guanyador Macron al reproduir l'entrevista que l'aspirant va concedir a 'Le Figaro' aquesta setmana amb aquests titulars: "El meu objectiu serà gestionar la ràbia de França. No guanyaré amb l'àmplia majoria sobre Le Pen com va passar el 2002". El diari que dirigeix Francisco Marhuenda, el més afí a la Moncloa, ni tan sols aclareix als seus lectors quan va publicar 'Le Figaro' les declaracions que Macron va fer a Artur Berdah, F. Xavier Bourmaud, Marcelo Wesfreid Alexis Brézet.

Pel que fa a les anàlisis, potser us interessen les de Ramón Lobo ("Una bomba de rellotgeria"; aquí el teniu i Eliseo Oliveras ("El dilema de les classes populars. Tant el vot a Macron com a Le Pen tindran conseqüències negatives per als treballadors. El programa del candidat favorit accentuarà la desigualtat social i la precarietat laboral"; aquí el teniu).

¿LA REALITAT ATROPELLA SUSANA?

Les primàries del PSOE són el segon tema del quiosc. 'Abc' explota que "l'avanç de Pedro Sánchez posa en risc l'estabilitat de tot el PSOE". Aquesta és la segona notícia del diari.

'La Razón' dóna canxa a Toni Bolaño, que es recrea en l'auguri que les primàries les decidirà aquest 10% del cens de militants que no van firmar avals però que votaran el dia 21. I a Carmen Morodo, que desgrana les especulacions de la Moncloa que una victòria de Sánchez precipitarà un avançament electoral, i que en qualsevol cas, "guanyi qui guanyi, el PSOE no podrà ser interlocutor perquè els dos projectes estan construïts implícitament sobre el referent de Podem".

A 'El Mundo', que segueix Díaz a Catalunya ("Dotze hores en territori hostil. La candidata considera que els militants del PSC no coneixen el seu projecte"), Lucía Méndez titula la seva crònica "La realitat atropella Susana Díaz. La líder andalusa no aconsegueix contrarestar el relat de Sánchez, que vola a cavall de la ràbia de la militància". Destacats: "Els seguidors de Sánchez aixequen el puny i canten 'La Internacional'. Els aparells van aconseguir els avals de Díaz; els de Sánchez van arribar de forma espontània". 

¿ON SÓN ELS CATALANS?

El tercer assumpte del quiosc és la governació del regne i el paper de bascos i catalans. Iñigo Urkullu defensa -"ara convé"- la decisió del PNB de donar estabilitat a Mariano Rajoy aprovant-li els Pressupostos en una entrevista concedida a 'El Correo'. 'Abc' es recrea en la notícia que "Urkullu ja va plantejar fa un any arrencar-li més diners a l'Estat. El PNB treu pit amb la nova quota: mai va tenir tant poder amb menys vots". I també que "el nacionalisme català [ha passat] del pacte d'Estat a la irrellevància".

I això critica 'La Vanguardia' en un editorial titulat "¿On són els catalans?" Acaba així: "No es tracta de tornar enrere. Es tracta d'estar en el present. Es tracta de fer política en el pla de la realitat i no en el de la ficció. A Madrid no hi ha majoria absoluta i la Unió Europea aposta per l'estabilitat d'Espanya. Aquestes són les coordenades. Totes les forces polítiques catalanes haurien d'estar plenament operatives a l'escenari espanyol. (...) L'actual absentisme perjudica els interessos reals dels catalans i genera un enorme buit polític". 

Encara que això no és obstacle perquè 'El Mundo' ressalti que el ministre Cristóbal Montoro avisa que no hi ha més diners per negociar els Pressupostos. 

¿EL BARÇA TRENCA AMB LA SEVA AFICIÓ?

És clar que altres treuen suc a la notícia que el Barça s'hagi adherit al Pacte pel Referèndum sobre el futur de Catalunya. Mereix una crida en portada d''El Mundo'.

'La Razón' titula que "El Barcelona se suma al referèndum després de les bufetades diplomàtiques", ja que interpreta que el club blaugrana ho fa "en un moment determinant" per auxiliar "un procés que perd gas". La guinda és un editorialet titulat "El Barça trenca amb la seva afició" -ja sabeu que en aquesta casa s'hi val gairebé tot-, el text del qual sosté que el club "s'aïlla i s'enfronta als seus socis i simpatitzants, que són desenes de milers a tot Espanya".                                         

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Francia marca la senda a Europa"; "La aventura amorosa con final feliz de Jimena y Shaza"; "Los justos del País Vasco"; "Susana Díaz se vuelca fuera de Andalucía a la búsqueda de los votos"; "La mita de los pueblos de España carece de banco"

EL MUNDO

"Un ciberataque a Macron ensucia la jornada de reflexión en Francia"; "La realidad atropella a Susana Díaz"; "Montoro avisa de que no hay más dinero para negociar los presupuestos"; "El Barça se suma al Pacto por el Referéndum en Cataluña"

ABC

"La sombra rusa enturbia las elecciones de la nueva revolución francesa"

LA RAZÓN

"Macron: 'Mi objetivo será gestionar la rabia de Francia"; "Putin y ultras de EEUU, tras el 'hackeo' al candidato liberal"; "Las primarias del PSOE las decidirá un 10% del censo"; "Son 211.000 euros; para la gestante, la cuarta parte"

ARA 

"No hi ha color"; "2019: Aixequem barreres?"

EL PUNT AVUI

"França decideix"; Victòria per seguir lluitant"; "Fa 40 anys de la recuperació del Parlament"; "456 pobles no tenen cap sucursal bancària"

LA VANGUARDIA

""Una França polaritzada elegeix continuïtat o ruptura"; "Díaz assegura que hi haurà vot ocult a favor seu a Catalunya"; "Hi ha un nexe entre la mort de l'urbà i el ciberassetjament"; "Cues a la ruta a l'Everest"

EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

"Liberté, egalité, fraternité? França elegeix avui el president de la República en un clima de fi d'època i amb el món en suspens pel resultat de Le Pen"; "Susana Díaz: 'No aspiro que el PSC sigui meu'"; "Commoció a la Urbana per l'assassinat d'un agent"; "El Barça goleja el Vila-real (4-1), i el Madrid, el Granada (0-4)"

EL CORREO"Urkullu: '¿Que damos estabilidad al Gobierno de Rajoy? Es que ahora es conveniente'"; "5.000 empleados de banca vascos afrontan con inquietud la prueba que exige Bruselas"; "Una OPE para todas las policías locales"; "Derbi clave en Vitoria"