Asens: "El PDECat és un obstacle per ampliar el suport social al referèndum"

Assegura que els comuns "mai" es posaran al costat del PP en cas de "xoc de trens" amb l'Estat

 

  / EFE / QUIQUE GARCÍA

3
Es llegeix en minuts

El dirigent de Barcelona en Comú Jaume Asens creu que el PDECat és un "obstacle" per ampliar el suport social al referèndum d'autodeterminació, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona, encara que el seu partit "no es posarà mai al costat del Govern del PP" en cas de "xoc de trens" entre el Govern català i l'Estat.

En una entrevista amb Efe, Asens no descarta que es produeixi una situació "inèdita" de "col·lapse" i, davant la disjuntiva d'un "previsible xoc de trens" institucional entre la Generalitat de Catalunya i l'Estat, ha garantit: els comuns "mai estarem al costat del Govern del PP i d'un Tribunal Constitucional que ha sigut instrumentalitzat i actua com a braç executor".

"Tenim molt clar qui vol posar urnes i estar al costat de la democràcia, i qui amenaça la democràcia, vol treure les urnes i fer callar la gent. I si es produeix aquest xoc, mai estarem al costat del Govern del PP", ha precisat el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, i més enllà de les "diferències" amb els "adversaris polítics", Asens ha assenyalat que la qüestió de fons del procés sobiranista no és independència 'sí o no', sinó "la democràcia i la sobirania", que s'enfronten a un "Estat demofòbic" i a un Executiu del PP que respon al "conflicte polític" català amb "incomprensió", "autoritarisme" i "abús de poder".

AL COSTAT DE LA DEMOCRÀCIA

"Nosaltres no hem vingut a frenar un procés de canvi -tant a Catalunya com a Espanya-, i tenim clar que, davant el dubte, ens posarem al costat de la democràcia, dels drets humans, del diàleg i de la negociació", ha afegit.

El membre de la coordinadora nacional del nou partit dels comuns ha apel·lat a ampliar el procés sobiranista entre les classes populars de l'àrea metropolitana de Barcelona, ja que, si no, és "molt difícil" sostenir un "pols" amb l'Estat d'"aquestes dimensions".

No obstant, Asens veu necessari per a això un "viratge" en el lideratge polític del procés sobiranista, ja que l'antiga Convergència "ha sigut una de les potes que han sostingut el règim del 78 durant anys", és el partit de les "retallades" i està afectat per "casos de corrupció".

"El fet que el procés sobiranista estigui liderat per un president d'aquest partit és una dificultat i un obstacle per ampliar les bases en la societat catalana", ha opinat.

RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

Asens ha recalcat que per als comuns el debat de fons no és tant si el referèndum és pactat o no amb l'Estat, sinó que aquest ha de ser "eficaç", tenir "garanties", complir amb les "regles democràtiques" i comptar amb un reconeixement internacional.

En aquest sentit, ha denunciat que encara planen "moltes incerteses" sobre el referèndum a causa de la falta d'informació per part de la Generalitat, com són el cens que s'utilitzarà, quin hauria de ser el percentatge perquè tingui legitimitat el referèndum o els òrgans de control del procés de votació.

Incerteses, també, sobre la mateixa pregunta, que per Asens ha de ser "clara, concisa i sense ambigüitats" i, preferentment, binària, a diferència de la consulta del 9N.

El dirigent dels comuns ha assegurat que la cúpula dels comuns no prendrà la decisió de si recolzen o no un referèndum unilateral, sinó que obriran un ampli debat entre les seves bases, per la qual cosa no descarten mecanismes com la celebració d'una consulta interna, com farà Podem.

NOVES ALIANCES

En un moment en què els partits i les entitats independentistes ja han començat la seva campanya pel 'sí' tot i que el referèndum no ha sigut convocat, Asens ha assenyalat que previsiblement els comuns no es decantaran per cap de les opcions, sinó que donaran llibertat de vot als seus militants, tenint en compte les diferents sensibilitats en el si de la formació -federalistes, confederalistes i independentistes-.

Notícies relacionades

Després de constatar que la política espanyola "s'ha catalanitzat més que mai", Asens ha fet una crida a reforçar i teixir noves aliances a la resta de l'Estat, ja que si no veu "molt difícil que el procés de canvi que es viu a Catalunya pugui guanyar".

"El dret a decidir cada vegada té més suports a la resta de l'Estat, i el que passi a Catalunya serà bàsic per poder canviar les coses a l'Estat. És una necessitat mútua", ha dit Asens, que discrepa de la idea que l'Estat és "irreformable 'per se'".