LES PORTADES DE LA PREMSA

L'aval a Sánchez davant Díaz sorprèn el quiosc, que consigna la divisió del PSOE

Juncker rebrà Urkullu per donar valor a Euskadi davant el desafiament de Catalunya, titula 'El Correo' mentre creix el malestar per l'onerós acord de Rajoy amb el PNB

portada-correo-05-05-2017

portada-correo-05-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El quiosc consigna amb sorpresa la disputada recollida d'avals entre Susana Díaz i Pedro Sánchez quan es vaticinava que la presidenta de la Junta d'Andalusia arrasaria en aquest tràmit el destituït secretari general pel suport que té de l'aparell de cara a les primàries del PSOE. La conseqüència és que tota la premsa destaca que el partit socialista està tan partit per la meitat com mobilitzada la seva militància en aquest envit.

La incertesa de cara al resultat de les votacions del dia 21 ja apareix a les portades, igual que es destaca en algun editorial que els nervis han aflorat a la seu central del partit que regeix la gestora de Javier Fernández. En teniu editorials a 'La Razón' ("El PSOE està en greu risc de ruptura"), 'El Mundo' ("Alta mobilització i gran divisió en el PSOE davant les primàries") i 'La Vanguardia' ("Nervis a Ferraz").

UNA D'URNES      

Aquest és el gran tema de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui, amb permís de la decisió de la Generalitat de comprar 8.000 urnes, fet que suposa, segons va declarar el vicepresident Oriol Junqueras des de Nova York, la "prova definitiva del compromís de l'Executiu amb el mandat democràtic rebut per organitzar un referèndum".

MALESTAR AUTONÒMIC

Tots dos assumptes, fora d'això, releguen la ressaca del generós acord per a Euskadi entre el PP i el PNB com a contrapartida per salvar els Pressupostos de l'Estat del 2017, pacte concertat per Mariano Rajoy i Iñigo Urkullu, presidents dels governs espanyol i basc. Aquesta ressaca inclou tant el malestar explicitat per les formacions d'estricta obediència catalana, valenciana, gallega i canària com la incomoditat d'altres presidents autonòmics, començant pels barons del mateix partit governamental.

TRES ARTICLES 

D'aquest malestar en donen fe tres articles. El d'ahir de Pepa Bueno ('Hoy por hoy', SER): "Espanya no es trenca. Rajoy sap fer política, també amb els nacionalistes, quan els seus interessos estan en joc. El seu immobilisme en assumptes com el català és tàctic: deu considerar que el beneficia. Espanya només es trenca quan el PP està a l'oposició". El d'avui d'Antonio Franco ("Cinc cognoms bascos"), que denuncia la grollera i arbitrària utilització dels fons públics de Rajoy al gastar diners de tots en les seves conveniències. És aquí.  

I des del sobiranisme, 'El Punt Avui' serveix avui l'editorial que devia ("La doble vara, ara al pressupost") per lamentar que ningú parlarà de xantatge del PNB ni de Nova Canàries com sempre s'ha fet amb CDC i els catalans. Al costat, Xevi Xirgu felicita Urkullu perquè els ha sortit bé la jugada, els ha tocat la Grossa i han deixat a tothom retratat, en especial Albert Rivera. Dona per fet que als catalans no se'ls concedirà mai un "privilegi" com aquest i menys el control de l'aixeta dels diners, i acaba: "I quedeu-vos-hi, si hi esteu bé; que com deia un dia el president Puigdemont, 'nosaltres anem passant". 

JUNCKER VEURÀ URKULLU

Però sembla que l'operació basco-espanyola per retratar els independentistes catalans no quedarà aquí; en aquest "milionari desfalc" perpetrat pel PP i el PNB contra el que clama avui impetuosament Rosa Díez a 'El Mundo'.

A la portada d''El Correo' es llegeix aquest titular: "El PNB creu que el pacte amb Rajoy facilitarà la negociació del nou estatus basc". I també aquest, molt més sorprenent: "Jean-Claude Juncker rebrà Urkullu per donar valor al paper d'Euskadi davant el desafiament català. És -afegeix el subtítol- la primera reunió bilateral del president de la Comissió Europea amb un dirigent autonòmic". El text diu que aquesta beatificació política es produirà dimecres que ve.

DE FISCALS I PISOS OKUPATS      

Per acabar, el quart tema polític espanyol del dia queda molt més relegat: les aparents taules amb què es van saldar dos dies de reunió del Consell Fiscal: el fiscal general de Rajoy i Catalá, Maza, aconsegueix mantenir al capdavant d'Anticorrupció Moix, malgrat que es demanava la seva dimissió, però frena temporalment l'ordre de l'últim d'apartar els dos fiscals que investigaven el 'cas del 3%'.

Les bones dades de l'atur a l'abril són l'assumpte econòmic estrella, sobretot a l''Abc' i 'La Razón', encara que altres diaris anteposen que al regne d'Espanya es xifren ja en un quart de milió les vivendes okupades i ocupades, una seqüela de la pobresa i la misèria del capitalisme especulatiu i les regles de les polítiques d'austeritat que li donen ales.   

             

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"L'afluència d'avals mostra un PSOE molt dividit. Susana Díaz és la que rep més firmes de suport de militants a l'espera que la gestora confirmi les dades"; "Els 250.000 fills de Macron"; "La creació d'ocupació accelera i afavoreix una caiguda històrica de l'atur"; "Trump obrirà a l'Aràbia Saudita la seva gira internacional".

EL MUNDO

"Díaz no es desenganxa de Sánchez malgrat el suport de l'aparell"; "El duc d'Edimburg es retirarà als 96 anys"; "Maza eludeix recolzar Moix davant els fiscals del 'cas 3%"; "El Parlament cita Rajoy i Santamaría per provar el contuberni anticatalà"; "Alierta surt del consell de Telefónica i deixa mans lliures a Pallete"; "L'Audiència imputa la cúpula de l'HSBC per blanqueig de diners".

ABC

"La creació d'ocupació s'accelera i provoca una caiguda rècord de l'atur".

LA RAZÓN

"Els socialistes es divideixen: el PSOE (nord) vs PSOE (sud)"; "Els Pressupostos tenen un valor intangible, que és la confiança"; "Espanya crea més de 7.000 llocs de treball al dia en el millor mes d'abril de la història"; "La Generalitat comprarà 8.000 urnes per al referèndum"; "Lilian Tintori: 'Sé que a Leopoldo li ha passat alguna cosa. Maduro és inhumà"; "Els republicans aproven desmantellar el sistema sanitari d'Obama".

ARA 

"Acord per comprar urnes"; "Fractura al PSOE"; "Moix no obté l'aval per apartar els fiscals del 3%"; "Un abril històric alleugereix l'atur"; "Mentre pugui no aniré a cap residència".  

EL PUNT AVUI

"250.000 pisos ocupats"; "Els avals mostren el frec a frec entre Díaz i Sánchez"; "L’AMI, a punt per decidir"; "Macron convenç els electors francesos"; "Barçakids, a les proves de competències de 6è".

LA VANGUARDIA

"Sánchez trepitja els talons a Díaz en les primàries"; "La reina continua, però el seu marit es jubila"; "El jutge suggereix que porta Neymar a judici per obligació"; "Trump ja té la llum verda del Congrés per desmantellar l''Obamacare"; "Primer pas per comprar les urnes del referèndum"; "Els fiscals del 'cas 3%' seguiran ara per ara amb la investigació".

EL PERIÓDICO

"Nou pols de la Generalitat amb la compra d'urnes"; "Díaz només obté 6.000 avals més que Sánchez"; "Esperança per als 'nens bombolla"; "Els mileuristes de menys de 35 anys tindran ajudes de fins a 10.800 euros per comprar pis"; "Retirada als 95 anys".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Sánchez trepitja els talons a Díaz en avals i eleva la incertesa en un PSOE partit"; "Juncker rebrà Urkullu per donar valor al paper d'Euskadi davant el desafiament català"; "El PNB creu que el pacte amb Rajoy facilitarà la negociació del nou estatus basc"; "Més obres al Puente de la Arena".