Susana Díaz fa enfadar els jutges de Sevilla a l'insinuar una conspiració en el 'cas ERO'

La presidenta de la Junta ha assegurat que cada vegada que es té notícia d'un nou cas de corrupció al PP surt l'escàndol andalús

La Secció Setena li recorda que han resolt més de 200 recursos del cas

 

  / EFE / JULIO MUÑOZ

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

A la presidenta andalusaSusana Díaz, se li ha obert un nou front, aquesta vegada a l'Audiència de Sevilla. De forma inusual, els jutges de la Secció Setena, encarregats de resoldre els recursos del cas dels ERO fraudulents pagats per l'Administració regional, han llançat un comunicat expressant el seu enuig amb la presidenta i rebatent les seves recents afirmacions sobre una conspiració judicial per compensar escàndols de corrupció del PP amb els del PSOE.

La setmana passada, en plena tempesta per l'operació Lezo, que afecta de ple el PP de Madrid, es van donar a conèixer els últims recursos plantejats pels imputats en la denominada peça política del 'cas ERO'. En aquesta peça, que farà seure al banc dels acusats els expresidents Manuel Chaves José Antonio Griñán, s'investiga la responsabilitat de l'escalafó més alt de l'Executiu andalús per posar en marxa un procediment que permetia pagar les ajudes sociolaborals de forma discrecional i opaca, al marge de qualsevol control. El jutge d'instrucció 6 ja va dictar la sentència de procediment abreujat per procedir al judici oral, encara que la vintena d'ex alts càrrecs imputats van presentar unes últimes al·legacions per intentar ser exclosos.

"CANTA MASSA"

Just al saber-se aquests recursos, que emparen i deixen fora de la causa quatre imputats, la presidenta andalusa va deixar clara la seva opinió. "Quina casualitat que fa anys que cada vegada que es coneix un nou cas de corrupció al PP apareixen una altra vegada els ERO. En la política no crec en les casualitats", va afirmar, i va subratllar que en qualsevol cas cap dels expresidents andalusos està investigat per enriquiment de cap mena ni es parla de finançament il·legal del seu partit. "Cada vegada que el PP té l'aigua al coll tornen a sortir els ERO, canta massa". Unes afirmacions que es van prodigar des de l'inici de la investigació, quan els socialistes van atacar la llavors jutge instructora Mercedes Alaya perquè entenien que es feien coincidir algunes resolucions amb determinades dates assenyalades del calendari polític per embrutar la imatge del partit, però mai des de la direcció de l'Executiu autonòmic.

Així, ja en la campanya de les generals del 2011, el mateix Alfonso Guerra va insinuar la intencionalitat política de les resolucions que emanaven del jutjat d'instrucció 6, i va ressaltar que "el calendari és un acte objectiu". A més, va destacar la vista per fixar fiances als imputats convocada només tres dies abans de les eleccions del 20-N. Els socialistes també es van queixar que la imputació d'un exregidor de l'Ajuntament de Sevilla es realitzés en vigílies de les eleccions municipals del 2011, o que se sabés que s'investigava els expresidents autonòmics el dia de la presa de possessió del primer consell de Govern de Díaz.

LA SALA D'ALAYA

Ara, una setmana després, els magistrats encarregats d'aquests recursos mostren el seu enuig amb Díaz i consideren "obligat publicar" dates i dades per desmuntar aquesta teoria de la "conspiració". Apunten que des del 2012, data en què la secció va començar a assumir-los de forma contínua, han resolt més de 200 recursos. I que només des de començament d'any, la secció ha resolt 44 sentències, la immensa majoria vinculades precisament a la peça política dels ERO. "Les primeres notícies sobre l'operació Lezo no van ser publicades fins ben entrada la segona quinzena del mes d'abril", apunten els magistrats. I recorden que al febrer ja van resoldre cinc recursos (entre ells els de Chaves i Griñán); 24 al mes de març, i sis a l'd'abril.

Notícies relacionades

Així mateix, recorden que "és un fet notori i de general coneixement que aquest tribunal té assignada la resolució en exclusiva de tots els recursos d'apel·lació que s'interposin durant la instrucció de la causa dels ERO, tant en el que afecta el procediment inicial com els incoats en virtut de les peces separades obertes".

Casualment, en la secció Setena de l'Audiència de Sevilla és on va aconseguir plaça la jutge instructora de l'inici de la causa dels ERO, Mercedes Alaya, però ella no intervé en aquests recursos ni decideix sobre aquest assumpte al tenir-ne un coneixement previ.