LES PORTADES DE LA PREMSA

Mal negoci per a Espanya ('El Mundo'), que en aquest regne no hi caben dos concerts ('Ara')

Només 'La Razón' i 'El País' beneeixen l'alt preu pagat per la dreta espanyola de Rajoy a la basca d'Urkullu pels cinc vots del PNB als Pressupostos

L''Abc' reclama a l'inquilí de la Moncloa que demostri que no hi ha privilegis, mentre 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO denuncien el maltractament a Catalunya

portada-ara-04-05-2017

portada-ara-04-05-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Al quiosc mana avui l'alt preu que paga Rajoy pels cinc vots del PNB que li permetran donar avui via lliure a la tramitació dels Pressupostos del regne d'Espanya per a aquest 2017. Aquest és el gran tema del dia, encara que 'El País' es distingeixi primant la carta del gestor del PSOEFernández, al líder de PodemIglesias, en què descarta fer fora l'inquilí de la Moncloa per la corrupció i 'El Punt Avui' ho faci denunciant el risc crònic del tinglado del Castor.

Ho és perquè les sobrefinançades Navarra País Basc (la seva despesa pública per habitant és el 20% superior a la resta d'autonomies, segons Funcas) seguiran rebent un xut de 4.000 milions d'euros anuals més, segons titula l''Abc' a la portada, la xifra estimada que totes dues aportarien de més si no disfrutessin de l'excepcionalitat del concert i del conveni forals (segons dades del mateix diari). Però també és el gran assumpte d'avui perquè set dels vuit diaris de Madrid i Barcelona li dediquen els seus primers editorials.

CATALUNYA, MÉS DESDIBUIXADA

A la capital castellana dos diaris beneeixen el pacte firmat per la dreta espanyola i basca. Són 'La Razón' ("El PSOE va fer impossible un altre acord", es titula) i 'El País' ("El poder de negociar"), que lloa el pragmatisme d'Urkullu per tirar-li en cara al sobiranisme català: "Catalunya -acaba el text- ha quedat encara més desdibuixada gràcies a l'afany estentori de les forces independentistes que han consagrat la ruptura com l'única manera de servir els seus ciutadans".

DE PRIVILEGIS I PREBENDES

L''Abc' ("L'alt preu de tenir Pressupost") considera editorialment un mal menor que Rajoy s'hagi escapat de "la trampa de l'esquerra", però li posa deures impossibles: "Igual d'important és que demostri ara que no hi ha privilegis", "que governa per a tot Espanya".

I l'editorial d''El Mundo' (pagament molt alt al PNB pel suport als Pressupostos") entén que "el País Basc abona a la Hisenda estatal menys del que li correspondria" i acaba lamentant que "aquestes prebendes, a sobre, victimitzen encara més l'independentisme català. Mal negoci per a Espanya, encara que necessiti Pressupostos".

EUSKADI NO TRENCA ESPANYA

A Barcelona 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO valoren l'actuació del PNB tant com es queixen de l'estèril política independentista catalana i com denuncien el maltractament d'Espanya a Catalunya que aquest pacte evidencia.

L'editorial de l'últim ("Rajoy i la quota basca. El PNB ha jugat el paper de soci indispensable que el nacionalisme català ara no pot exercir") consigna que “ningú s'esquinçarà les vestidures parlant de la insolidaritat d'Euskadi, un silenci clamorós comparat amb el soroll que sol envoltar qualsevol negociació amb Catalunya. L'excepció basca, pel que sembla, no trenca Espanya". Aquí el teniu.

DESAFECCIÓ CREIXENT

El de 'La Vanguardia' es titula "Guerra i pau (fiscal)" i s'acaba lamentant les "enormes dificultats que troba Catalunya en la defensa dels seus justos interessos davant la resta de l'Estat. (...) Gairebé ningú ha aixecat la veu per criticar que Euskadi hagi aconseguit millorar les condicions financeres del concert basc, que ja eren, per si mateixes, molt més beneficioses que les de la resta de les comunitats autònomes. En canvi, quan Catalunya exigeix la millora del seu sistema de finançament, que acumula una llarga discriminació econòmica, el clam de les protestes és unànime a tot el territori espanyol. (...) Aquest clima de resistència a tota demanda catalana, per justa i argumentada que sigui, explica la desafecció creixent cap a la resta de l'Estat i reforça els partidaris de la independència".

EL PECAT MORTAL DELS CATALANS

L'editorial de l''Ara' va més enllà ("Rajoy paga al PNB el preu que no pot assumir per Catalunya. Espanya pot suportar l'excepció basca perquè només representa el 6% del PIB, però Catalunya és massa gran"). El pacte PNB-PP, diu, es vol "vendre com l'exemple que Catalunya hauria de seguir en lloc d'insistir en el referèndum. Però aquest discurs parteix d'una premissa falsa, perquè Espanya no podria assumir el cost d'un concert per a Catalunya similar al del País Basc i Navarra sense posar en perill la mateixa estabilitat econòmica de l'Estat i l'statu quo territorial (...) Euskadi representa el 6% del PIB espanyol i el 4,6% de la població, mentre que Catalunya és el 19% del PIB i el 16% de la demografia. (...) Espanya es pot permetre l'excepció fiscal basca però no la catalana (...) El pecat mortal dels catalans, doncs, és que són massa".

S'acaba així: "Els diferents dirigents catalans han hagut de negociar fins a l'extenuació -sempre acusats d'insolidaris- successius sistemes de finançament que després es generalitzaven i es desfiguraven de forma que perpetuaven la situació de maltractament fiscal. 'Chapeau' per a Rajoy per haver sigut capaç de tirar endavant uns Pressupostos quan està fins al coll de casos de corrupció. Però, per favor, que s'abstingui de donar lliçons a Catalunya".

L'ESPERIT SAZATORNIL

Al costat, la directora, Esther Vera, remata així la seva columna ("El PNB, al rescat de Rajoy i del concert"): "Catalunya ha deixat de queixar-se i de voler transformar Espanya. Quan algú es pregunti encara per què, pot repassar el funcionament del sistema de finançament espanyol i la llista d'incompliments amb Catalunya quan s'ha pactat una millora. Però l'esperit Sazatornil va de baixa: les negociacions requereixen confiança i a Catalunya no només està trencada pels incompliments, sinó que políticament s'ha perdut l'interès per viure en el victimisme. A l'Estat no hi caben dos concerts i Catalunya n'ha de ser conscient". 

Per acabar, l'editorial d''El Correo', el primer diari del País Basc, es titula "Pacte obligat".    

          

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El PSOE acusa Podem de sabotejar el seu procés intern"; "La UE exigeix a Londres una elevada factura pel 'brexit"; "Morante en la intimitat"; "Un pacte milionari amb el PNB permet a Rajoy salvar els Pressupostos"; "Macron es consolida després d'un ferotge cara a cara amb Le Pen".

EL MUNDO

"Rajoy pacta amb el PNB i el PSOE endureix la seva oposició"; "Susana Díaz, a la seva Fira"; "Macron aguanta els 'cops' de Le Pen en un debat ple d'insults"; "L'exalcalde de Leganés assegura que es va espiar Cifuentes amb diner públic"; "May carrega contra la UE per tractar d'influir en les eleccions britàniques del 8-J"; "L'Ajuntament denuncia el contracte de l'Open de tennis de Madrid".

ABC

"Cinc vots que valen 4.000 milions. A canvi de salvar avui els comptes de l'Estat, el PNB arrenca del Govern una important rebaixa de la quota basca, inversions en obra pública i la clarificació de competències en conflicte".

LA RAZÓN

"El PNB va negociar els 1.4000 milions sense parlar d'autogovern ni presos d'ETA"; "L'ultradebat: en un agre cara a cara, Macron retreu a Le Pen jugar amb "l'amargura de la gent"; "El Consell Fiscal es divideix pel relleu dels fiscals del 3 per cent"; "Matas no serà jutjat per la compra del seu palauet davant la falta d'indicis del cobrament de comissions"; "González demana ser excarcerat perquè la seva filla 'es casa d'aquí pocs mesos' i la seva fuga és 'impensable".

ARA

"El PNB salva Rajoy"; "El Castor va causar els sismes i hauria pogut provocar un fort terratrèmol"; "Dur cara a cara Macron-Le Pen"; "Més de 600 juristes avalen que el referèndum és legal"; "Catalunya acollirà un gran 'hub' mundial d'impressió 3D". 

EL PUNT AVUI

"Castor: risc crònic"; "Macron i Le Pen, a totes"; "Avantatges fiscals a Euskadi a canvi del 'sí' al pressupost del PP"; "Mas espera que el TS acoti la inhabilitació"; "600 juristes defensen que la consulta és legal".

LA VANGUARDIA

"El País Basc arrenca un tracte milionari pel suport del PP"; "Tens debat Macron-Le Pen a tres dies de les eleccions"; "Primer xoc entre Colau i el PSC per la reforma de la Via Laietana"; "El magatzem de gas Castor quedarà parat per temps indefinit".

EL PERIÓDICO

"Rajoy es blinda l'estabilitat al pactar els Pressupostos"; "Cos a cos sense concessions: Macron i Le Pen enfronten els seus programes radicalment oposats en un debat molt tens i agressiu"; "El Castor, un pou sense fons"; "El PSC rebutja la reforma mínima de la Via Laietana que proposa Colau"; "Una noia amb síndrome de Down, agredida"; "8 de juny. Data definitiva per al tancament de la presó Model de Barcelona".

Notícies relacionades

EL CORREO

"El PNB aconsegueix un acord milionari a canvi de sostenir Rajoy. El vot dels cinc diputats 'jetzales' als Pressupostos del PP es tradueix en el desbloqueig de la quota i en un pla d'inversions sense precedents per a Euskadi"; "L'assassí de l'eibarresa i el seu fill tenia antecedents per intent d'homicidi".