El llibre d'Iceta, per "importunar els del pàtria o mort"

El líder del PSC presenta 'La tercera vía' per aturar el "penal" de la independència

"Us estimem tant que estem disposats a revisar la nostra Constitució", diu Rubalcaba

jregue37377742 madrid 21 02 2017 pol tica el primer secretario del psc 170316100953 / AGUSTIN CATALAN

jregue37377742 madrid 21 02 2017  pol tica   el primer secretario del psc  170316100953
icoy37930117 barcelona    barcelones     04 04 2017   politica    el prim170404213200

/

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un trident per aturar «el penal» independentista. Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro van voler flanquejar ahir Miquel Iceta en la presentació del llibre La tercera via, en què el primer secretari del PSC dibuixa els «ponts per arribar a un acord» per a Catalunya. Amb la seva proverbial sornegueria, el primer secretari del PSC espera que, a més de per convidar a la reflexió i a la recerca d’acords, la seva obra serveixi per «importunar els del ‘pàtria o mort’» i perquè Catalunya no es jugui el seu futur a un sol penal.

    «La tercera via ja no és una línia feble ni prima, i amb el temps serà la majoritària», va sentenciar Navarro. Els antics líders del PSC i del PSOE van alabar el paper crucial d’Iceta en el pacte que va culminar en la declaració de Granada, que van tornar a reivindicar com a full de ruta per renovar el pacte territorial i trobar un encaix de Catalunya a Espanya. 

    «Us estimem tant que estem disposats a revisar la nostra Constitució, la nostra norma bàsica de convivència. Aquest és el missatge polític de la reforma constitucional», va assenyalar Rubalcaba, que va contraposar aquesta aposta al missatge que va suposar el cop de porta del Tribunal Constitucional (TC) a la reforma de l’Estatut.

    L’excap del PSOE va elogiar el valor d’Iceta de donar una alternativa «entre la tossuderia de Mariano [Rajoy] i la impossibilitat dels que competeixen per veure qui té més tros de bandera». I, abans de passar-li el relleu a l’autor, va deixar anar una última perla: «Els pobles no se suïciden fàcilment si no són britànics».

    Iceta va agrair la presència de Navarro i de Rubalcaba, i va destacar: «El llibre és meu, però l’obra és seva». El primer secretari del PSC va voler fer una defensa a ultrança de la declaració de Granada, que ha inclòs íntegra al llibre. «Volia posar el text íntegre perquè és poc conegut i al PSOE no se li ha donat relleu malgrat que té molta importància estratègica, perquè és molt federal però atén singularitats», va dir.

Símil futboler

Els icetistes que omplien la llibreria Alibri van celebrar els seus dards esmolats. Donant via lliure a la seva ironia, va fer broma sobre el destí on condueixen «els del ‘tenim pressa’, tots cap al barranc. A falta d’idees més bones, una reforma constitucional és el millor. Si n’hi ha d’altres, que s’aportin».

    Fent un símil futboler, va tornar a defensar la seva aposta per esgotar la tercera via abans d’explorar la independentista: «La independència és l’últim dels recursos, no la primera de les preguntes. Un partit empatat es resol amb una tanda de penals, no s’ho jugui tot al primer penal». Escrivia Albert Camus que es va fer porter perquè la seva àvia no deixava que desgastés les sabates: «Les meves principals conviccions sobre la moral i els deures de cadascú els dec al futbol». Com l’autor de L’estrany, en el xoc de banderes i amb ultres cada vegada més vociferants als dos bàndols, Iceta està convençut que podrà aturar el penal més llarg de la història. 

Notícies relacionades