ENTREVISTA A 'EL PAÍS'

Espanya no vetaria "d'entrada" l'adhesió d'Escòcia a la UE

El ministre Dastis diu que no hi ha paral·lelismes entre el cas escocès i el català

37008808 60

37008808 60 / LLUIS GENE (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Espanya no vetaria "d'entrada" el procés d'adhesió d'Escòcia a la Unió Europea en el cas que els escocesos s'independitzessin del Regne Unit a causa del 'brexit'. "D'entrada no veig que el bloquegem [el procés d'adhesió d'una hipotètica Escòcia independent]", diu el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, en una entrevista publicada avui pel diari 'El País'. "Escòcia sortirà de la UE quan en surti el Regne Unit: la resta ja la veurem. Espanya no veu amb bons ulls que cap Estat europeu iniciï processos de fragmentació. Un cop dit això, si en aplicació de les seves lleis el resultat d'aquest procés fos una divisió del Regne Unit, qualsevol part del Regne Unit que es converteixi en un Estat i es vulgui adherir a la UE ho haurà de sol·licitar. I seguir els passos que estan estipulats", afirma Dastis en l'entrevista. 

La postura del Govern espanyol respecte a una hipotètica independència d'Escòcia està molt condicionada pel procés sobiranista a Catalunya. El Govern de Madrid sempre ha sostingut que, en cas d'independència, Escòcia no es podria mantenir dins de la UE i que hauria d'iniciar el seu procés d'adhesió com qualsevol altre país aspirant. Amb motiu del referèndum escocès del 2014 (en què va acabar guanyant el 'no'), el Govern espanyol va mostrar una postura dura respecte a la possibilitat que Escòcia ingressés a la UE. 

En l'entrevista, Dastis rebutja qualsevol paral·lelisme entre Escòcia i Catalunya. "A Escòcia hi va haver un referèndum d'acord amb les lleis. A Espanya no n'hi pot haver cap d'acord amb la Constitució; si es modifiqués la Constitució, ja ho veuríem. No crec que siguin casos comparables", afirma el ministre d'Exteriors.

Pel que fa al procés de negociació del 'brexit', Dastis assegura que Espanya "està més a prop del 'brexit' tou", encara que adverteix que si el Regne Unit se'n va del mercat comú i de la unió duanera "és difícil" que sigui així. Dastis afegeix que no veu "amenaces i xantatges" en la carta de la primera ministra britànica, Theresa May, en què va traslladar a Brussel·les la sortida del Regne Unit de la UE i precisa que la seguretat dels europeus està en mans d'Europa, no de Londres.

Notícies relacionades

El cap de la diplomàcia espanyola considera que les possibilitats que no hi hagi un acord entre la UE i el Regne Unit "són molt baixes" perquè "les dues parts en sortirien perjudicades", i advoca per un acord amb el Regne Unit "equilibrat, raonable i rigorós" i per una relació amb Espanya "el màxim de pròxima possible al que tenim ara".

Pel que fa a Gibraltar, el ministre assegura que no entra dins dels seus plans tancar la reixa, sinó que "la idea és que els espanyols que viuen al Camp de Gibraltar i treballen a Gibraltar segueixin fent el mateix".